Az EU is segíti az alföldi erdős sztyepp megóvását (híradó.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 9.
Egy tölgyfacsemete elültetésével kedden megkezdődött a Nagykörös mellett elterülő erdős sztyepp megmentésére kidolgozott, az EU által is támogatott természetvédelmi program végrehajtása - közölte Gálhidy László. A WWF Magyarország erdészeti programvezetője elmondta, hogy egy olyan, 25 kilométer hosszúságban, 900 hektáron elterülő sajátos ősi növényi társulásról van szó, amely gyakorlatilag több százezer éve érintetlen, Európában a legnagyobbnak számít és különleges fajok sokaságát foglalja magában.
Többek között a homoki nőszirom, az erdei szellőrózsa, az orrszarvú bogár, a fekete gólya és a darázs-ölyv tartozik közéjük.
Mindennek azért van külön is jelentősége, mert az éghajlatváltás nyomán a természet biológiai egyensúlyának megőrzéséhez az egyik feltétel a sokszínű, minél gazdagabb élővilág. Különösen érvényes ez a Kárpát-medencére, ahol a prognózis szerint gyorsabb lesz a felmelegedés, mint Európa más régióiban - tette hozzá.
Az erdős sztyepp, ahol a farengeteget nagyobb füves tisztások tarkítják, jobban alkalmazkodik a természet kihívásaihoz, a több százezer éves múlt megedzette az újabb megpróbáltatások túlélésére is - utalt rá a szakember. Ehhez azonban a tudomány segítségére is szükség van, ezért ad az ötéves védelmi programhoz az EU csaknem 1,8 millió euró (444 millió forint) támogatást. Első lépésként még az idén hozzákezdenek ahhoz, hogy a térséget megtisztítsák az olyan itt megtelepült, de nem őshonos fajoktól, mint az akác. Kivágják őket, helyükre pedig az eredeti növényi társulás visszaállítására tölgy-, szürke és fehér nyárcsemetéket ültetnek.
Ugyancsak a program keretében a terület nagy részét összesen 12 kilométeres kerítéssel veszik körül, hogy megvédjék a vadkártól. A feltételezés szerint ugyanis a fiatal tölgyek azért nem honosodnak meg kellő mértékben, mert az e vidéken az indokoltnál nagyobb számban élő dámszarvasok és vaddisznók felfalják a fiatal hajtásokat: most ezt kell megakadályozni - magyarázta el Gálhidy László.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.