A moszkvai erdőtűz füstje már a Kremlt is eltakarja (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 21.
Az orosz fővárost körülvevő tőzegláp szinte magától gyullad meg, a füst és a szmog lassan elviselhetetlen. A Moszkva környéki erdő- és tőzegtüzek füstje kedden elérte az orosz fővárost, és a helyi hatóságok azt javasolták, hogy a gyermekek és a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők ne menjenek ki az utcára.
Az amúgy is szennyezett moszkvai levegőt a város környékéről beáramló füst tovább rontja. Az orosz televízió képsorai azt mutatták, hogy füst veszi körül a központi tévé-tornyot és a Kreml templomainak aranyszínű kupoláit.
A tüzek főként a Moszkvától délkeletre lévő rjazanyi és a keletre található vlagyimiri területen pusztítanak. A katasztrófavédelmi hatóságok azt hangoztatják, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának szakemberei urai a helyzetnek, különleges intézkedést nem kell tenni. A tűzzel való küzdelem az előre eltervezettnek megfelelően folytatódik, az illetékes szervek már tavasszal megtették a szükséges óvintézkedéseket.
A Moszkva környéki tőzegláp általában a nagy meleg hatására magától begyullad. Az orosz fővárost övező területeken jelenleg a 30 fokot is meghaladja a hőség.
A moszkvaiak számára különösen emlékezetes 1972 nyara, amikor másfél hónapon át kényszerültek "szmogban" élni. Öt éve több mint egy hónapig tartott a jelenség.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.