Az elefántok érzékelik a "veszélyes" öltözékeket (Híradó.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 19.
Az elefántok meg tudják állapítani, hogy egy ember barát vagy ellenség, mindezt az alany szaga vagy öltözéke alapján. A St. Andrews Egyetem kutatói kimutatták, hogy az ormányosok felismerik a különböző egyének csoportjai által jelentett veszély mértékét. A vizsgálat során fény derült arra, hogy az afrikai elefántok félelemmel reagáltak, amikor olyan öltözékek szagát észlelték, amelyeket korábban a maszai törzs férfi tagjai viseltek. A maszaikról tudják, hogy férfiasságukat az elefántok lándzsával történő levadászásával demonstrálják.
Az állatok agresszívan reagáltak a vörös ruhára is, mely a hagyományos maszai öltözet jellegzetessége. Az elefántok mérsékeltebb reakcióval viseltettek a korábban, a Kamba emberek által viselt ruhák iránt. Ezen gazdálkodással foglalkozó emberek kis veszélyt jelentenek az elefántokra.
A pszichológusok elmondták, azt várták, hogy az elefántok talán képesek lesznek különbséget tenni a különböző embercsoportok között azon rizikó szintje alapján, melyet azok jelentenek. A kutatók nem csalódtak. "Úgy hisszük, ez az első alkalom, hogy kísérletileg kimutatták, az állatok képesek alosztályokba kategorizálni a potenciális ragadozó egyetlen faját ilyen finom jelekre alapozva".
Dr. Lucy Bates és Richard Byrne professzor az elefántoknak először tiszta, vörös ruhát, majd a maszaik vagy a kambák által, legalább öt napig viselt vörös ruhát prezentáltak. Kiderült, hogy a maszaik szagát viselő ruhák arra ösztönözték az elefántokat, hogy figyelemreméltóan gyorsabban vándoroljanak, az első percben, hogy megindultak. Az állatok az első öt percben sokkal távolabb is mentek, és sokkal hosszabb ideig tartott lenyugodniuk, miután megálltak.
Ezt követően a kutatók megvizsgálták, hogy az állatok képesek-e az öltözék színét alkalmazni a potenciális fenyegetés osztályozásához, és ki is derült, hogy az állatok agresszívan viselkedtek a vörös szín irányában, ám a fehér ruha esetén nem. Mindez azt sugallja, hogy a vörös színt az ormányosok összekapcsolták a maszaikkal.
A kutatók úgy hiszik, hogy az elefántok emocionális reakcióját érintő különbségek a szag versus szín esetén, azon rizikómennyiséghez kapcsolható, melyek kifinomult szaglóérzéküktől bátorítva, a két szituáció esetén érzékelnek. Bates szerint, amikor maszai szagról van szó, a félelem és a menekülési reakció látszik dominálni minden mást.
Byrne hozzátette, míg az elefántok kétségtelenül veszélyesek lehetnek, amikor az emberekkel kerülnek összetűzésbe, az adatok azt mutatják, ha adott a lehetőség, inkább messzire futnak, mielőtt személyesen találkoznának az emberrel.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.