Számos ritka és új fajt fedeztek fel Ghánában (hirado.hu/Livescience)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. december 10.
Egy Ghánában járt expedíció során több ritka, és teljesen új fajt fedeztek fel egy érintetlen, erdei ökoszisztémában Többek között két, a globális védelmet igénylő főemlős-fajt, nyolc fürgeszöcskefélékhez tartozó fajt, egy kritikusan veszélyeztetett béka- és 17 ritka pillangófajt, valamint olyan vadon élő madarakat, találtak egy erdei rezervátumban Ghánában, mint a trombitás szarvascsőrű.

A kutatók Nyugat-Afrika egyik legnagyobb, még fennmaradt, trópusi erdőblokkját vizsgálva fedezték fel ezen állatokat új, ritka és veszélyeztetett fajok figyelemreméltó populációinak részeként, kiemelve ezzel a terület rendkívüli biológiai sokféleségét és értékét.
Az eredmények a Conservation International 2006-os, a ghánai Atewa hegylánc erdei rezervátumába vezetett expedíciójából származnak, melyeket csütörtökön tettek publikussá.
A felfedezett fajok
A felfedezések között van egy kritikusan veszélyeztetett békafaj - Conraua derooi -, melynek jelenléte az Atewában a faj utolsó, életképes populációját jelentheti a világon. Emellett találtak még szokatlanul sok, nagytestű emlőst - szám szerint 22 fajt -, valamint hat főemlős-fajt. Ezen utóbbiak közül kettő globális védelmet igényel, az egyik a Fehérszakállú kacskakezű majom (Colobus vellerosus), és a törpe vöröskolobusz (Procolobus verus).
A kutatók felfedeztek 17 ritka pillangófajt, köztük a lenyűgöző Papilio antimachust, melynek szárnyfesztávja a világ legnagyobbja. Egy másik, az úgynevezett Mylothris atewa a világon sehol máshol nem található meg, és a kutatók javaslata szerint globálisan kritikusan veszélyeztetett. Az új jelentés tartalmazza a faj első fényképét is természetes élőhelyén.
A fürgeszöcskefélék legtöbb faja egész Afrikában itt található meg, többek között nyolc, a tudomány számára még új fajjal, így az Atewában található összes fürgeszöcskeféle faj 13 százaléka teljesen új fajt képvisel. Szokatlanul sok, mintegy 155 madárfajt is felfedeztek. Ezek közül hat globális védelmet igényel, többek között a trombitás szarvascsőrű és a Melaenornis annamarulae faj, melynek ez az első ghánai megjelenésre. A kutatók 19 halfajt is találtak. Ezen fajok azt jelzik, hogy a patakok érintetlen, minőségi erdőn haladnak át, mely rendkívül ritkává kezd válni Nyugat-Afrikában.
Megtalálták Ghána egyetlen, páfrányfa - Cyathea manniana - faját. Az egyéb, hasonló fajoknak otthont adó területek között brazil és madagaszkári erdőségek vannak. Találtak egy új, furcsa bársonyatka-fajt is, melynek családfája a dinoszauruszok koráig vezet vissza, és mely átmenetet látszik képezni a pók és a rák között. A hímek reprodukciós szerveiket lábaikon viselik. Az atkákat rendkívül ritkának tekintik, mindössze 57 egyéb fajt ismernek ezen csoportból szerte a világon.
"Míg az erdőről régóta tudják, hogy nagy számú fajnak ad otthont és a helyi falvak számára létfontosságú vízforrásnak számít, csak mostanában erősítették meg ezen rezervátum globális fontosságát is" - mondja Okyeame Ampadu-Agyei az expedíció kutatója. A szakember szerint, gyorsan kell cselekedni, hogy megvédjék az Atewa hihetetlen sokféleségét a jövő generációi számára, és megakadályozzák 36, globálisan veszélyeztetett faj kihalását, melyek ma az Atewában élnek. A menedék állatait és élőhelyeit az illegális fakitermelés, és a "bozóthús" vadászata veszélyezteti.
2006. június 6. és június 24. között, 22 kutatóból álló csapat vizsgálta át az Atewa 23600 hektárnyi területét. A kutatók érintetlen erdei ökoszisztémára leltek, mely szokatlan és igen jelentős Nyugat-Afrikában, ahol a legtöbb erdőség töredezett és háborgatott. Az 1926-ban állami erdei rezervátummá nyilvánított, és azóta Ghána egyik kijelölt, Globálisan Jelentős Biodiverzitási Területeként, az Atewa fontosságát már régen felismerték, mivel az három folyórendszer felvízének ad otthont, melyek a helyi közösségek és Ghána főbb populációs központjai nagy részének - többek között Accrának - létfontosságú ipari, házi és mezőgazdasági használatú vízforrásokat biztosít.

A végső jelentésben a kutatók felszólítják a kormányt, hogy frissítsék a terület védelmi státuszát, mondjuk Nemzeti Parkká, hozzanak létre egy védőzónát a park körül, és alakítsanak ki olyan menedzselési tervet, mely konzervációs intézkedéseket és a környezetvédelmi célokkal kompatibilis, gazdasági fejlesztési stratégiákat is tartalmaz. A jelentés rámutat, hogy az ökoturizmus lehet optimális ipari ág lehet az Atewa szépsége, fajzagdasága, és a fővároshoz közeli elhelyezkedése miatt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.