Két új emlősfajra bukkantak Indonéziában (mtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. december 17.
Kutatók úgy hiszik, hogy két, korábban nem ismert emlősre - egy törpeoposszumra és egy hatalmas patkányra - bukkantak Indonézia Pápua provincájában egy távoli erdőségben. A pápuai Foja-hegységben egy júniusi expedíció során, a Conservation International (CI) és indonéziai kutatók két emlőst írtak le, egy, a Cercartetus nemzetségbe tartozó törpe oposszumot - a világ egyik legkisebb erszényesét -, valamint egy, a Muridae családba tartozó óriáspatkányt.
A két emlőst jelenleg is tanulmányozzák, és a jelek szerint mindketten újak a tudomány számára. A kutatók emellett elsőként rögzítették számos ritka, és kevéssé ismert madár udvarlási szokásait is.
Az Indonéziai Tudományos Intézet és a CI kutatói tucatnyi új növény- és állatfajt fedeztek fel első útjuk során a régióban, melyet 2005 második felében, az "Elveszett világként" definiáltak. Az óriáspatkány körülbelül ötször nagyobb, mint egy tipikus, városi patkány - mondja Kristofer Helgen, a Smithsonian Intézet kutatója.
A Foja erdőség a nagy Mamberamo-medence része, mely Ázsia csendes-óceáni részének legnagyobb, érintetlen trópusi erdősége. A 43 millió hektárnyi trópusi esőerdővel és néhány, a világ leggazdagabbnak számító diverzitásával Pápuát az ország utolsó esőerdő határvidékének tartják. Ám az illegális fakitermelés és a pálmaolaj-ültetvények miatt ezen terület is veszélyeztetett.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.