Az erdőgazdálkodás vezérelve a levegővédelem és az ökoturizmus (Duna TV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.07.14. -A nemzeti parkok területén lévő erdők kezelői jogát vegyék át a nemzeti parkok  az erdőgazdaságoktól. Ezt javasolja Szabó Imre környezetvédelmi miniszter. Az indítványt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja támogatja. A tervvel a köztársasági elnök és az agrártárca vezetője is egyetért, a kezelői jogok váltása várhatóan még ebben az évben elkezdődik.

A kevesebb fakitermelés miatt csökken majd a bevétel, de a környezetvédelmi miniszter szerint mindenképpen megéri a nemzeti parkok területén lévő erdők kezelői jogát a profitorientált erdőgazdaságokról a nemzeti parkokra ruházni.

Elrettentő példák mutatják: állami erdőgazdaságok ma legálisan végezhetnek tarvágást - mondta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.
A miniszter szerint a jövőben nem a haszonszerzés lesz az erdőgazdálkodás vezérlő elve, hanem a levegővédelem és az ökoturizmus. Ráadásul a nemzeti parkok területén telepítendő új erdők megnövelik Magyarország  szén-dioxid kibocsátási kvótáját, amelyet Szabó Imre szerint 30-40 milliárd forintért  lehet értékesíteni. A javaslatot a zöld ombudsman is felvette témakörei közé, Fülöp Sándor ma a további együttműködésről tárgyalt a minisztériumban. Mint mondta: hivatala a tárcával közösen a környezetvédelmi jog egységesítéséért is sokat tehet.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.