Lopják az erdőket - gondban a tulajdonosok (Duna TV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.07.20.  - Az utóbbi időben egyre többen érzik úgy – és nemcsak a tanyákon, falvakban élők -, hogy nem képesek megvédeni javaikat a tolvajoktól. A kerítésbe, kilincsbe vezetett áram sem lehet megoldás. Egyesek szerint a fegyvertartást általánossá kellene tenni. Ezeknél viszont célravezetőbb lehet a kistelepülések szolgálatába állítandó több rendőr, a polgárőrség és az egyéni óvintézkedések összehangolása.

Nemrégiben ellopták a monoki templom vörösréz csatornáit, ezért magyar leleményként most műanyaggal helyettesítették azokat. De a környékbeli erdőket nem lehet így megmenteni. A fatolvajok milliós károkat okoznak a tulajdonosoknak, akiknek viszont ki kellene fizetniük az erdőben esett kárt.

A korábban, a termelőszövetkezet tulajdonában lévő erdőterületet, privatizáció után kistulajdonosok kapták meg. Egyenként 1-2 aranykorona értékkel rendelkeznek, ugyanakkor viszont felelősséggel is tartoznak az erdő épségéért. Csakhogy a mintegy félszáz hektárnyi erdőt a több tucatnyi kistulajdonos képtelen megvédeni, őriztetni. Most pedig még a rájuk kirótt büntetést is meg kellene fizetniük.

Úgy tűnik, megoldás egyelőre nincs. A több tucat, megbüntetett erdőbirtokos nem akar, vagy nem tud fizetni, a tolvajok pedig tovább dézsmálják az erdőt. Állandó őrség szervezésére, fenntartására nincs pénzük az embereknek, ha pedig a rendőrség egy-egy fatolvajt tetten is ér, másnap minden kezdődik elölről.

A tolvajok mindent visznek, ami mozdítható. Szívesen bontják el az ideig-óráig elhagyott kis nyaralókat, amelyekből másutt épül majd ház. De ez csupán egy mellékszál. A kisebb-nagyobb erdőrészek tulajdonosai tanácstalanok: Becsega Zoltán szerint, ha úgy okoznak kárt a magyar államnak, hogy a síneket ellopják, akkor miért nem büntetik meg érte a vasutat, ugyanúgy, ahogyan a tulajdonosokat megbüntették a falopásokért.

Monok polgármestere, Szepessy Zsolt eltökélt abban, hogy a településen és környékén, törvényes úton visszaszorítja a bűnözést. „Bátran felvállaljuk a harcot. Amikor már tudok adatok, feljelentés teszek, nyomozzanak a rendőrök. Vidéken most sajnos nagyon nagy a gond, az emberek félnek. Pedig a rendőrök felkészültek, elhivatottak” – mondta.

Dr. Erdei Csaba ügyvéd szerint radikális jogszabály változás nélkül ezen az állapoton nem lehet változtatni. Szigorítani kell a visszaesők elítélésén, és az kell, hogy a jogos védelmi helyzet terjedjen ki a tulajdonra, a házra, a telekre.

A vidéki Magyarország egyes körzeteiben viszont olyannyira elszaporodtak a tulajdon elleni bűncselekmények, hogy sokan, mint a kesznyéteni idős ember is, már nem törvényes eszközökhöz nyúlnak birtokuk védelmében. Az egyéni óvintézkedések mellett azonban szükség volna összefogásra is.

A törvények, vagy az ítélkezés szigorítása szükséges lehet, de semmiképpen sem elégséges megoldás. A kulcs a munkalehetőség, a tisztes megélhetés. Ehhez azonban átfogó, kormányzati programokra is lenne szükség.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.