Hamarosan kezdődik a fenyővásár (Magyar Nemzet)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
1998. november 28. - Nem lesz jelentős áremelkedés   
A napokban megkezdték a hazai piacra szánt fenyőfák kivágását a Mátra Nyugat-bükki Erdő- és Fafeldolgozó Rt káli csemetekertjében.

A Szombathelyi Erdészeti Rt.-ben viszont most még csak a külföldön értékesítendő fákat kezdték kitermelni, a belföldre kerülők kivágása december 10-e után kezdődik. Fenyőfából a korábbi évekhez hasonlóan az idén is túlkínálat lesz, s az árak emiatt alig lesznek magasabbak a tavalyinál. Hodák Lajos, a Mátra Nyugat-bükki Erdő- és Fafeldolgozó Rt. művezetője szerint a káli csemetekertben kitermelt fenyőfákat vidéken olcsóbban lehet majd kapni, mint a fővárosban, így például a lucfenyő métere a fővárosban 500 forint, vidéken 300 forint lesz. Az ezüstfenyő méterét így 1500-2500 forint, a duglászét 1200-1500 forint között, a jegenyefenyőét pedig várhatóan 3000 forintért értékesítik. Hodák Lajos úgy véli, a lucfenyő és a feketefenyő ára a tavalyi szinten lesz, a nemes fenyőknél viszont húszszázalékos áremelkedésre kell számítani.
A szombathelyi Erdészeti Rt. által kitermelt lucfenyők métere 200, a duglászoké 400-500, az ezüstöké 700, a jegenyéké pedig 1000 forint körüli áron találnak majd gazdára - tájékoztatott Bakó Csaba termelési vezérigazgató-helyettes.
Tóth János, az Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanács ügyvezető titkárától megtudtuk: a luc- és erdeifenyő folyóméterének ára a tavalyi 200-250 forinthoz képest idén szinte nem változik: a lucfenyőt 250, a feketefenyőt 300 forint felett kaphatjuk majd meg. A hosszabb ideig eltartható duglászfenyők ára 1000 forint, az ezüstfenyőké 1100-1200 forint, a levelüket nem hullató, tetszetős jegenyefenyőké pedig 2500 forint körül alakul. Tavaly és tavalyelőtt a jó minőségű nemes fenyőket darabáron is lehetett kapni, valószínűleg így lesz ez az idén is.
A terméktanács ügyvezető titkára szerint a viszonylag alacsony fenyőár a túltermelésnek köszönhető, aminek oka az, hogy az utóbbi időben a meglévő állami gazdaságok mellett magántermelők is belekezdtek - hasznot remélve - a fenyőfanevelésbe. Az eladók nagyon nagy haszonra aligha számíthatnak, mert a túlkínálat leszorítja az árakat. (t. p.)



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.