Megyénkben ölték le a madarakat (Petőfi Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2001. december 11. - BÁCS-KISKUN - Minden kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy nem külföldön, hanem Magyarország területén történt az a felbecsülhetetlen értékű madárpusztítás, amelyre a közelmúltban derült fény.

Ezt Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke jelentette be tegnap egy kiskunfélegyházi fórumon. A honatya leszögezte: a nyomozás jelenlegi szakaszában már döntő bizonyítékok vannak arra, hogy Bács-Kiskun megye déli részén, Felsőszentiván, Tataháza, Mélykút és Csávoly térségében vadászták le a 12 ezer védett szárnyast. Mint azt a Petőfi Népe már többször megírta: a madarakat november elején fedezték fel az udvari vámosok egy olasz kamionban. A tetemeken december 10-én végzett vizsgálat megállapította: a szárnyasokat nem hálóval, hanem kis madarakra specializált, igen apró söréttel vadászták le. A tetemek közt számos gyűrűzött postagalambot is találtak. A gyűrűk alapján bebizonyosodott: valamennyi galamb Csávolyról származik.
A madármészárlás ügyével foglalkozott tegnap a parlament környezetvédelmi bizottsága is Budapesten

Speciális söréttel lőtték a madarakat
Magyar gyanúsítottak is vannak a közelmúltban lefoglalt, csaknem 12 ezer elpusztított védett madár ügyében.
Ezt Sárközi Ferenc ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága védett madarak pusztításával kapcsolatos eseményeket vizsgáló albizottságának csütörtöki ülésén közölte. Sárközi Ferenc elmondta: a rendőrség jól halad a nyomozással, ma már tíz nyomozó foglalkozik az üggyel.
Utolérik őket?
A madárpusztítás közreműködőinek üzenve úgy fogalmazott, hogy utolérik őket, és jobban járnak, ha önként jelentkeznek, mert ez enyhítő körülményként számításba vehető. Jelezte: bebizonyosodott, hogy nem tranzitszállítmányról van szó, a védett madarakat Magyarországon ejtették el. Kitért arra, hogy az ellenőrzött vadásztársaságoknál komoly adminisztrációs szabálytalanságokat találtak.
Szabálytalanságok
Illés Zoltán (Fidesz), a környezetvédelmi bizottság elnöke elmondta: az eddigi szakértői vizsgálatok szerint nem hálóval ejtették el a védett madarakat, hanem egészen kicsi, más vadászatokon nem használatos, speciális söréttel. Hozzátette: a vadásztársaságoknál talált szabálytalanságok miatt a belügyminiszterhez, illetve a vadásztársaságokat felügyelő földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez fordul annak érdekében, hogy vonják le a megfelelő következtetéseket.
Rodics Katalin a Környezetvédelmi Minisztérium képviseletében elmondta: nem csupán Magyarországon ejtenek el olasz vadászok nagy mennyiségű védett madarat, hanem a térség több más országában is.
Magyarországon viszont a vámhatóság különösen nagy gondot fordít a természetvédelemre, igen jó az együttműködése a környezetvédelmi tárcával. Valójában ez mutatkozik meg a környező országokhoz képest jóval több felderített esetben.
Elsimítják?
Rodics Katalin, aki a védett állatok és növények kereskedelmét tiltó washingtoni egyezmény állatvédelmi szekciójában az európai régiót képviseli, elmondta: a szekció legutóbbi ülésén az Európai Unió illetékeseinek segítségét kérte az olasz vadászok által a térségben végzett madárpusztítás megakadályozásához. Tóth Gábor (Fidesz), az albizottság elnöke hangsúlyozta: feltehető, hogy jól szervezett csoport követte el ezt a bűncselekményt is, ugyanúgy, mint a fel nem derített többit, hogy az olasz vendéglőkbe kerülhessen az ott ínyenc falatnak számító pacsirta, vadgerle, pityer, fürj. Illés Zoltán hozzáfűzte: a szállítmány piaci értéke eléri az egy milliárd forintot. Feltételezhető tehát, hogy voltak és vannak, akik megpróbálják befolyásolni az ügy alakulását, és annak elsimításában érdekeltek.
A környezetvédelmi bizottság elnöke olyan szigorításokat szeretne elérni a vadásztársaságok ellenőrzésében, amelyek révén a jövőben elkerülhető lenne hasonló állatpusztítás.
Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke tegnap egy kiskunfélegyházi fórumon elmondta: a nyomozás jelenlegi szakaszában már döntő bizonyítékok vannak arra, hogy Bács-Kiskun megye déli részén, Felsőszentiván, Tataháza, Mélykút és Csávoly térségében vadászták le a 12 ezer védett szárnyast. 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.