Hasznot hajt, s megújul az erdő (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2001. december 11. - Közel 14 hektáron végeznek felújító vágásokat a zalacsányi erdészetnél Zalacsány (h. p.) - Egyre keményebb a tél. Az erdő vegetációja rég leállt, s napok óta hó borítja az aljnövényzetet. Októberben, novemberben megkezdődött a fakitermelés, de a tél a favágók igazi szezonja, amikor alszik az erdő. A fák közé kanyarodó horhosban súlyos jármű nyomai láthatók. Kissé beljebb motorfűrész hangja hasít a csendbe. Nagy László, a Zalaerdő Rt. Zalacsányi Erdészetének műszaki vezetője az LKT (erdei vonszoló traktor) csapájába áll a terepjáróval, s néhány perc elteltével a munkaterületen vagyunk.
- Ma kezdték meg az emberek egy erdőrészlet felújító vágását – mondja Nagy László. - A bükk fűrészrönknek most egy kicsit gyengébb a piaca, a tűzifára viszont megugrott a kereslet. Az utóbbi két hónapban sokat eladtunk belőle. Hordóipari rönköt is visznek tőlünk. Tömör szövetszerkezetű fa felel meg hordókészítésre, egy centiméteren belül legalább 4-5 évgyűrűnek kell lennie benn - ad némi betekintést a faipar egy speciális követelményébe a műszaki vezető.
A zalacsányi erdészet megközelítőleg 5 ezer hektárnyi területével a Zalaerdő kisebb egységei közé tartozik. Apátitól Tűrje felé húzódik déli-északi sávban. A 76-os út közelében, ahol most megy a munka, 104 éves az erdő. Szép szálerdő többsége bükk, közte cser és gyertyán.
Tűz lobog a rönktéren. Időnként köré gyűlnek az emberek, nem is lehetne kibírni másképp. Mínusz tíz körül lehet a hőmérséklet, bokáig hóban megy a munka, de a nyiladékokban térdig is összegyűlik. Ha a feltámadó szél megmozgatja a koronákat, porhó zúdul le a favágókra. Mínusz tizenöt fokos hőmérsékletig mehet a munka, ha azt eléri, abba kell hagyni. A szakemberek szerint akkor már repedhet a fa, csökkenne az értéke, ráadásul nagyon veszélyessé is válik olyankor a munka.
Kis János kerületvezető erdész irányítja a termelést. Az előző évben ő jelölte be piros festékkel a vágásérett, vagy egyéb okból kivágandó fákat.
- Ebben az erdőrészben ez az első felújító vágás, amikor 20-25 százalékos bontást végzünk. Főleg az értéktelenebb, de tűzifának kiváló csert és a gyertyánt vesszük ki a bükkök közül. Azért felújító vágás, mert a lehullott makkból kelő facsemetének kell a fény, hogy fejlődjön. Ehhez a lombkoronát bizonyos mértékig meg kell nyitni. Nem túlságosan, mert akkor meg az aljnövényzet indulna erősödésnek, és az nyomná el a bükkcsemetét. Pedig nagyon jó utánpótlás várható. Negyven éve erdész vagyok, de akkora bükkmakk termést még nem láttam, mint az idén ősszel, terítve volt a fák töve. Ott a túlsó lejtőn, ahol már tavaly megcsináltuk a felújító vágást és szellősebb az erdő, be is kapáltuk a makkot a földbe — mondja az erdész.
Elek Gyula '64-től dolgozik az erdészetnél. Hajkot - dőlés-irányt adó éket - vág a fába, majd a túlsó oldalról átvágja láncfűrészével a vastag óriást Az lassan megmozdul, aztán hatalmas robajjal „lefekszik" a hóba. Megélhetést ad az erdővel gazdálkodóknak, s helyet az újulatnak.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.