A miniszterelnök avatta fel az Őrségi Nemzeti Parkot (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2002.03.09. - Az őshonos állattenyésztést kiemelten támogatja a kormányzat
Őriszentpéter, Szentgotthárd (fb,al) - Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel tegnap az Őrségi Nemzeti Parkot.

Az ünnepségen részt vett Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, Boros Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter, a szaktárcák államtitkárai, a megye országgyűlési képviselői és vezetői, Zlatko Mursec, Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja, a térség polgármesterei, természetvédelmi szakemberek.

Az avatást a Radetzky-huszárok, a Vas megyei lovasbandérium felvonulása, fúvós térzene tette ünnepélyessé. A Harmatfű Természetvédelmi Központban kézművesek kínálták portékáikat, a karámokban őshonos magyar állatfajtákat lehetett megtekinteni. Az ünneplő tömeget Markovics Tibor, a nemzeti park megbízott igazgatója köszöntötte, majd Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet. Köszönetet mondott azoknak, akik a nemzeti parkért dolgoztak, s azoknak, akik nemzedékről nemzedékre megóvták a tájat. Hangsúlyozta: a tizedik nemzeti park nemcsak az Őrséget, hanem a Vendvidéket is magában foglalja. Turi-Kovács Béla szerint az Őrség, az ősi magyar gyepűvidék új őrizőt, új támaszt nyert. Arra kérte a helybélieket, soha ne érezzék a nemzeti park tevékenységét tehernek, inkább segítsenek. A természetvédelem a természet és az ember egységét jelenti - dolgozzon ebben a szellemben a nemzeti park is - kívánta.

A köszöntők után dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója üdvözölte a "legidősebb testvér" nevében az új parkot. A Hortobágyi parkról készült emlékplakettet új kollégájával együtt adta át Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök köszönettel kezdte avatóbeszédét: elismerte azok munkáját, hosszú éveken át dolgoztak azért, hogy a nemzeti park megszülethessen. Az érkezés öröme megszépíti a megtett utat - folytatta mondandóját Orbán Viktor, megjegyezve: a nemzeti park létrehozásához 12 évre volt szükség, "bármerre jár az ember Magyarországon, ha az Őrség nevét kiejtik, a köznyelv a legszebb, legértékesebb tájak egyikét idézi fel". Egy ország, nemzet értékét és gazdaságát a lelki, szellemi és természeti minőség szabja meg a jövőben. Az, hogy Magyarország képes-e megőrizni természeti értékeit, nem egyszerűen természetvédelmi kérdés, és nem csak azoknak fontos, akik szeretik a természetet. Ezek a döntések, alkotások a jövendő, 21. századi Magyarország gazdasági erejének egyik legfontosabb elemét adják majd. A miniszterelnök leszögezte: ma már nem arra van szükség, hogy Magyarországra az olcsó bérmunkaerő miatt érkezzenek beruházók, hanem a jól képzett magyar munkaerő szellemi teljesítménye miatt. Nem arra van szükség, hogy füstölgő kéményű gyárakat építsenek szerte az országban, hanem hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak az itt élőknek és az ide látogatóknak. A természeti értékekben rejlő gazdagságot nemcsak őrizni kell, hanem üzleti szempontból kihasználni is. A miniszterelnök egy korábbi őrségi útja során azt tapasztalta, hogy az itt élők közül sokan még nem érzik biztonságban a jövőjüket.

Hogy ezen segíthet-e a nemzeti park, arra most nem lehet választ adni, ám a nemzeti park számos lehetőséget rejt magában, jelentette ki. A nemzeti park ugyanis kötelezettségeket ró a mindenkori kormányra: a területet fejleszteni kell, sajátosságuk figyelembevételével. A miniszterelnök azt ígérte: az őshonos állattenyésztést, legeltetést az országos átlagot jóval meghaladó mértékben támogatja a kormányzat. Az agrár-környezetvédelmi program újabb pénzügyi forrásokat jelent majd a térségnek, folytatta. További feladat a nemzeti parkokban az őshonos mesterségek, foglalkozások megőrzése, felélesztése, tájházak építése. A miniszterelnök megjegyezte: a nemzeti park avatása nem egyszerűen deklaráció, nem csupán természetvédők régi álmának valóra váltása. Azért is jöttünk össze, hogy megmutassuk bizodalmunkat, reménységünket, hogy ezzel a döntéssel az itt élő emberek élete is könnyebbé válik majd, jelentette ki. Beszélt arról is, hogy a kormány különös figyelmet fordít az országhatárok mellett lakókra, mert különleges törődést érdemelnek. Ezek ugyanis a legkevésbé fejlett, s a legtöbb problémával küzdő területek: aki a határ mellé szorult, a buta 20. század eredményeképpen lemaradt, kiesett az ország gazdasági vérkeringéséből. A mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie ennek megváltoztatására, ez vonatkozik az Őrségre is. Hogy itt egy nemzeti parkot nyitottunk, s hogy Szlovénia jó állapotban van, és minden remény megvan arra, hogy velünk együtt csatlakozik az Európai Unióhoz, felcsillantja a reményt: itt egy határokon átnyúló természetvédelmi övezet jöjjön létre, amely különleges lehetőségeket kínál az európai polgároknak.
Beszéde után Orbán Viktor kopjafát helyezett el.

Az épülő kethelyi református és a felújításra váró szentgotthárdi katolikus templom meglátogatása után Orbán Viktor a határszéli város belvárosában tett sétát, s betért egy kávéházba.
Az Őrségből először az épülő kethelyi templomhoz hajtott Orbán Viktor és kísérete. Fél kettő után már több százan várták az autókonvojt a belvárosban, s hamarosan begurult a kormányfőt szállító limuzin a templom előtti térre. Orbán Viktort - aki hatalmas taps közepette szállt ki az autóból - Szentgotthárd polgármestere, Bauer Károly köszöntötte. A hivatalos üdvölés után a miniszterelnök sok embert köszöntött a tömegben. A helybeliek virágcsokrokkal várták, de előkerült egy fehér szőrű plüssmackó is egy táska mélyéről. Ezután a házigazdák a Szent Boldogasszony-templomba kísérték Orbán Viktort, ahová csak kevesen mehettek be. Később Bauer Károly polgármester elmondta, odabenn több ügyben kérte a kormányfő támogatását.

- A templomot 200 éve nem restaurálták, félő, hogy a tetőszerkezet korhadása miatt károsodhat a főépület. Szóvá tettem az ipari parki határátkelő ügyét, megemlítettem a felsőszölnöki térség csatornázási gondjait. Tájékoztattam a miniszterelnököt a helyi uszoda, szálloda építésének tervéről is - hallottuk.

Fél órával később megjelent Orbán Viktor, aki a templom lépcsőjéről rövid beszédet mondott. A kormányfő szerint az elmúlt esztendőkben erős "ellenszélben" tették a dolgukat, ezért köszönetet mondott minden jóérzésű embernek, aki jókívánságokkal, imádkozással kiállt a kormány mellett. Befejezésül a kormányfő hozzátette: - Már csal egy apró feladat vár ránk, legyenek szívesek április 7-én és 21-én pontosan elvégezni ezt - tette hozzá.

Orbán Viktor mintegy félóra alatt tette meg a templomtól a Picasso kávéházig vezető alig néhány száz métert, mert sorra állították meg az autogramot kérők, sokan kisebb ajándékkal, virággal lepték meg őt. A Picasso kávéházban lekerült a miniszterelnökről a zakó, ingujjban rendelt egy kávét. A helyi és a térségi politikusokkal, a parlamenti pártok vezetőivel tartott rövid megbeszélés már nem volt nyilvános. Orbán Viktor tegnapi programja Keszthelyen délután öt órakor folytatódott: a nagygyűlés után a helyi televízióban válaszolt a feltett kérdésekre.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.