Százból tizenkét trófea hazai vadászé (Fejér Megyei Hírlap)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
2003. szeptember 8.
Vége felé közeledik az idei őzbakvadászati szezon
FMH-információ –Bár a vadásznaptár szerint még szeptember végéig lehet vadászni hazánkban őzbakra, a szezon nagy része július végétől az augusztus közepéig tartó üzekedés (párosodás) során végeredményben lezajlott.

Mint azt Weidinger István, az FVM Fejér Megyei FM-hivatalának vadászati főfelügyelője elmondta, Fejér megyében és szűkebb környezetében szeptember másodikáig 941 darab őzbaktrófeát bíráltak, és szeptember 30-ig összesen még vagy százhatvan bak elejtését várják.
- A rendkívül kemény tél miatt azt hittük, hogy könnyebbek lesznek az agancsok - ez az Alföldön igaznak is bizonyult - de a mi tájékunkon, tehát Közép-Dunántúlon szerencsére szép fejdíszt növeltek a bakok, s ez meglátszott a vadásztatási árbevételben is.
Megtudtuk még, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest tíz százalékkal több trófeát mutattak be a vadászok a vadászati hatóságnak, s az elbírált trófeákból tizenöt aranyérmes, huszonhat ezüst- és 36 bronzérmes sikeredett.
Az őzbakok tizenkét százalékát hazai vadászok ejtették el. Örvendetes továbbá, hogy kétharmaddal csökkent ugyancsak tavalyhoz képest a hibás kilövések (mínusz pontos trófeák) száma.
A vadászati hatóság Fejér megyei felügyelői, Karvaly Gyula és Deák Zoltán megállapították, hogy az üzekedés Mezőföldön - a nagy hőség és az aszály miatt - a kukoricatáblákban zajlott le intenzívebben, tarlón és erdőkben kevésbé volt jellemző. Ugyancsak kevésbé volt eredményes továbbá a csalsíppal történő (suta, illetve gida-hangot utánzó) őzbakhívás, mert korán lekerült a búza a tarlókról és a szalmabálák is, így nehéz volt a vadászoknak megfelelő takarást (búvóhelyet) keresni.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.