Készüljünk a gyapjaspillék inváziójára! (Kelet-Magyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2005. március 31.
Gyapjaspille-invázió veszélyezteti erdeinket, kérdés, mennyi jut a védekezésre.
Nyíregyháza (KM - G. B.)
- Heteken belül a tavalyinál is súlyosabb gyapjaspille-invázió kezdődik az országban. Megyénkben az őshonos fafajokból álló szatmár-beregi erdők vannak a legnagyobb veszélyben.

A gyapjaspille már tavaly is komoly gondot okozott, de a fák törzseire rakott petecsomókból várhatóan milliószám kikelő hernyókkal most veszélyeztetett erdőterület több, mint kétszerese az akkorinak. A szakértők szerint ugyanis a múlt év őszén országszerte mintegy 280 ezer hektárnyi erdőterület fertőződött a kártevő petéivel. A petecsomókborítás előírásával. Az eddigi túl merev bírságolás helyett a szabályozás elve az, hogy a bírságolás inkább visszatartó erővel bírjon, illetve a méltányosság gyakorlása során utólagos jogkövető magatartás esetén az erdészeti hatóságnak lehetősége legyen annak mérséklésére.
Az erdővédelmi bírság alapjául szolgáló tényállások közé kerül az erdőterület engedély nélküli igénybevétele, független attól, hogy azt az erdőgazdálkodó, vagy más személy követte el. Ezzel az erdőgazdálkodási bírság tényállása, illetve annak alkalmazhatósága bővül.  A tervezet az illetéktelenek által végzett illegális erdőhasználatokat  hatékonyabban szankcionálja, a megnövekedett illegális fakitermelések  veszélye miatt (tervezet 61. §, 63-65. §).

A tervezet az erdőtörvény módosításához kapcsolódóan kiegészítő szabályozást tartalmaz a megyei (fővárosi) földművelésügyi hivatal létesítéséről és egyes hatáskört megállapító jogszabályi rendelkezések módosításáról szóló 1991. évi VII. törvény módosítására is, mivel a fás szárú energiaültetvényekkel kapcsolatos hatósági jogkört a jövőben nem az erdészeti hatóságok, hanem a megyei (fővárosi) földművelésügyi hivatalok látják el (tervezet 69. §).

Kérem a Kormányt a kormány-előterjesztés és határozati javaslat elfogadására.

Budapest, 2005. december „……”


    Gráf József
földművelésügyi és vidékfejlesztési
        miniszter

 

 

 

 

 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.