Orbán Tibor vezérigazgató KÖSZÖNTŐBESZÉDE A PANNONHALMI BOLDOG MÓR KILÁTÓ ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPSÉGÉN

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 – 2012. augusztus 20.
Kedves Vendégeink!
Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nevében, az újjáépített, pannonhalmi Boldog Mór kilátó átadása alkalmából. Egy-két személyt külön is szeretnék köszönteni körünkben:
Egyrészt az erdőgazdaság tulajdonosának képviselőjét, Baranyay László urat, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját,
másrészt dr. Várszegi Asztrik főapát urat, a Pannonhalmi Főapátság vezetőjét.
valamint Szakács Imrét a megyei közgyűlés elnökét
Bagó Ferencet Pannonhalma város polgármesterét
Ráfael Csabánét a KAEG Zrt Felügyelő Bizottságának elnökét

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezen a fontos, és programokban számukra is nyilván nagyon gazdag napon időt tudtak szakítani ránk.
Társaságunk 1992-ben épített itt – a pannonhalmi hármas domb legdélibb (257 méteres) magaslatán – egy kilátót, melyet Boldog Mórról, az egyik első bencés szerzetesről neveztek el, aki ezer esztendővel ezelőtt élt itt, Szent Márton hegyén. Mi erdészek, mindig is tiszteltük a múltat, és szerettük a hosszabb időtávlatokat.
Így vannak ezzel a bencés szerzetesek is, így hát nem meglepő, hogy az eredeti kilátó avatását társaságunk szintén a Pannonhalmi Főapátsággal, és személyesen Várszegi Asztrik főapát úrral közösen tartotta.

Sajnos az akkor épített szerkezet fő tartó oszlopai két évtized alatt oly mértékben károsodtak, hogy a kilátót 2011. decemberében le kellett bontani. Mivel az itt elterülő parkerdőt nagyon sok kiránduló látogatja, úgy gondoltuk, a közérdeket szem előtt tartva mindenképpen fontos lenne mielőbb pótolni a tönkrement szerkezetet. Ezért nem vártunk arra, hogy pályázati lehetőségünk adódjon, hanem felvállaltuk az újjáépítést saját erőből.

Az új kilátót a Pannonhalmi Főapátság közelmúltban épült modern épületeihez illő stílusban,
Benes Gábor vezető tervező irányítása alatt
Kakas Bea,
Horváthné Korinek Judit
és Nagy András építészek tervezték.

A kivitelezés lebonyolítását a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt végezte. A munkálatok a hatékony munkaszervezésnek köszönhetően mindössze néhány hónap alatt lezajlottak, így az új építmény 2012. augusztus közepéig teljesen elkészült. A kivitelezési munkák során nagy mértékben hozzájárult szakértelmével, ezért  itt kell megemlíteni és tevékenységéért köszönetünket kifejezni a következő vállalkozásoknak:
FAÉP HÁZ kft (felépítmény összeállítás)
KÚTHÁZ Kft (alap megerősítés)
Szintech-ép Kft (felület kezelés)
Daru Unió Kft

A felépítmény összeállítása során többek között felhasználtunk mintegy 45 m3 saját tölgy és fenyő fűrészárút, valamint ragasztott lucfűrészárút, több, mint 1,6 tonna vasalatot és több, mint 7500 db csavart és kötő elemet. Mindezen alkatrészek összeszerelésére mintegy 1500 munkaórát szántak partnereink.

Az eredeti építmény 14 méter magas volt, de időközben az erdő – az erdészek jó munkájának is köszönhetően – felnőtt, ezért most magasabb, majdnem 20 méteres kilátót építettünk, amihez a statikai számításoknak megfelelően az alapot is meg kellett erősítenünk.

Ez a magasságnövelés szinte kézzelfogható megnyilvánulása annak a napjainkban tapasztalható jelenségnek, hogy nekünk, a ma erdészeinek a társadalom egyre növekvő elvárásainak kell megfelelnünk.

A kilátóban ötvözni próbáltuk a múltat és a jövőt, a hagyománytiszteletet és az előremutató, korszerű szemléletet.

Az ezer éve élt szerzetes emlékét a fa, mint természetes, ősi építőanyag,
és a fa, mint manapság újra-felfedezett, megújuló nyersanyag
kapcsolja össze a modern formával.

A kilátóhoz felhasznált faanyag egyébként önmagában is hordozza ezt a kettősséget, hiszen a tartószerkezet rétegelt-ragasztott lucfenyőből készült – ami napjaink egyik legkorszerűbb, környezetbarát építőanyaga – míg a padozatot és a külső borítást e környékről származó tölgyből fűrészeltük saját fűrészüzemünkben.
 
Az építési munkák mellett a környéket is megszépítettük, kitisztítottuk a sétautakat és eltávolítottuk a tájidegen, invazív fafajokat a sétaerdőből. Lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk mindent megtenni, hogy a látogatókat esztétikus, kulturált környezet fogadja.

Azt szeretnénk, hogy amikor felmennek a toronyba, olyan élményben legyen részük, mint egykor a honfoglaló ősöknek, akikről Anonymus így számolt be a „Gesta Hungarorum”-ban:

„Fölmenének a hegyre, és Pannónia szépségét látva igen megörülének.”

Az erdő fölül valóban megkapó látvány nyílik az egész pannonhalmi medencére és a szemben húzódó Sokorói-dombságra. A most átadandó kilátóval ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy minél több ember részesülhessen a világörökség részévé vált természeti táj megnyugtató szépségében.

Mai világunkban sokan azt gondolják: amiért nem kell fizetni, annak nincs is értéke.
Mi nem szeretnénk belépődíjat szedni, nem szeretnénk semmilyen formában korlátozni a látogatást. Bízunk benne, hogy az ide látogatók e nélkül is értékelni fogják a látványt és értékelni fogják a Boldog Mór kilátót.

Használják bátran, ajánlják ismerőseiknek is, és mi csak annyit kérünk cserében:
Vigyázzanak rá, hogy minél tovább hirdethesse Pannónia szépségét!

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.