Levél Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnöknek

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 

ImageImageImage

Gyurcsány Ferenc úrnak
Miniszterelnök

Budapest
Kossuth tér 4.
1055

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Örömmel nyugtáztuk, hogy az Országgyűlés május 30-án bölcsen döntött, amikor a magyar erdőgazdálkodás ügyét továbbra is a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörében hagyta. Valóban nem képzelhető el az ország termőföldjének több,  mint egynegyedét kitevő erdő irányítása a többi művelési ágtól és magától a vidékfejlesztéstől is elszakítva.

A fenti témakörben, a több zöld civil szervezet által Miniszterelnök Úrhoz írott május 31-i ellenvéleményre vonatkozóan – a hallgattassék meg a másik fél elve alapján – szeretnénk röviden leírni a tényeket és a valóságot.
Az erdészek – az újkori természetvédőkkel ellentétben – már hosszú évtizedek óta a természetvédelem megalapítói, hiteles letéteményesei és sikeres gyakorlói Magyarországon. A zöld szervezetek még megalakulóban sem voltak, amikor az erdészek már saját bevételeikből finanszírozták az erdők felújítását és az erdészeti közcélú feladatok jelentős részét is, elsőként reagálva a megváltozott társadalmi elvárásokra. Ma nem lenne mit megvédenie a természetvédelemnek, ha ez nem így történt volna.
Az erdészek társadalma el- és befogadta a társadalom fokozott természetvédelmi igényeit, sőt mindenkor elébe ment azoknak. A természetközeli erdőgazdálkodási módszerek rövid időn belül napi gyakorlattá váltak Magyarországon. A hivatalos, illetve civil természetvédelem képviselőit a földművelésügyi tárca pedig partnernek tekinti az erdőkkel kapcsolatos ügyek megvitatásában, kikérve véleményüket. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azonban az erdők tulajdonosait és az erdőgazdálkodókat soha nem vonta be az őket érintő olyan kérdésekbe, mint például a Natura 2000 területek túlzó mértékű kijelölése, vagy a Természetvédelmi törvény kártalanítási rendeletének megalkotása. A hivatalos természetvédelem ma egyoldalúan és ellentételezés nélkül korlátoz, és a civil természetvédelemmel együtt elképzeléseiben figyelmen kívül hagyja a tulajdonosi érdekeket, és a magántulajdon védelmét, ami Magyarországon alkotmányos alapjog! Ez a felfogás valóban idegen a demokráciától, az uniós normáktól és Európa nyugati felén elképzelhetetlen.

Nem tudjuk és nem is firtatjuk, hogy az aláíró zöld civil szervezetek mögött össztársadalmi, vagy szűk csoportérdekek húzódnak-e meg. A jelen levelet aláíró szervezetek azonban valóban a magyar erdésztársadalom, erdőtulajdonosok, gazdálkodók, a faiparban dolgozók és családtagjaik, vagyis több százezer ember érdekeinek képviseletére feljogosított szervezetek tényleges tagsággal és kézzelfogható működéssel.
Mi mindannyian biztosak vagyunk abban, hogy a kormányzó pártok jól döntöttek az erdők helyének kérdésében és ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy a politika nem engedett a rövid távú anyagi érdekek nyomásának a szakmai érvekkel szemben.
Az aláíró szervezetek továbbra is fenntartják azon álláspontjukat, hogy a természetvédelmet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kell átszervezni, ugyanis ekkor végre egy tárcánál jelenne meg mind a három társtörvény (erdészeti, vadászati, természetvédelmi) és maga a vidékfejlesztés is. A fenti három törvény harmonizálása, valamint a védett és nem védett erdők szabályozásának kérdése és ezzel az összes konfliktushelyzet kezelése a legtakarékosabban, legészszerűbben csak így lenne megoldható. Mégpedig tárgyalóasztalnál és nem utcai demonstrációkkal.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Amennyiben nem jelzi ezzel ellentétes véleményét, jelen levelünknek rövid időn belül sajtónyilvánosságot is szeretnénk adni, hogy a közvélemény megismerhesse véleményünket.

Budapest, 2006. június 6.

Tisztelettel:

Cserép János    Luzsi József    Fekete Lajos  
OEE elnöke    MEGOSZ elnöke   FAGOSZ elnöke

          Sódar Pál
    Alföldi Erdőkért Egyesület elnöke

Elérhetőségek:
Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Alföldi Erdőkért Egyesület (AEE) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.