A vagyonkezelés kulcsszavai: a vagyonérték gyarapítása, a védelmi feladatok ellátása (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageKoleszár István, az ÁPV ZRT ügyvezető igazgatója hozzászólása az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság 2007. május 31-ei, szolnoki, kihelyezett ülésén (szerkesztett szöveg).

KOLESZÁR ISTVÁN (ÁPV Zrt.): Az ÁPV Zrt. erdészeti és agrárigazgatóságához tartozik 19 erdőgazdasági részvénytársaság tulajdonosi irányítása, vagyonkezelési tevékenységének szervezése. Társaságainkon keresztül 970 ezer hektáron folytatunk erdő-vagyonkezelést. A kezelt erdő vagyonértéke meghaladja az ezermilliárd forintot. Erdészeti társaságainknak – az elmúlt középtávú időszakban – 2002. év óta húszmilliárddal nőtt az eszközvagyona, amely megfelelő biztonságot, alapot ad az erdő-vagyonkezelésre. Különösen a természetközeli erdőgazdálkodás fejlesztésével rendkívül nagyot léptünk előre. A faipari fejlesztésével lehetővé tettük, hogy a 2007-es üzletévben nincs veszteséges tevékenységünk, jelentős ezenkívül a vadgazdálkodás, vadászati tevékenység, mint harmadik legnagyobb árbevétel és második legnagyobb jövedelmezőséget biztosító ágazat. Nagy hangsúlyt fektetünk a közjóléti fejlesztésekre, hiszen a közjóléti tevékenységen keresztül ismerik el az erdészek munkáját. A fahasználati tevékenységünk jövedelmezőségéből tartjuk fenn az erdőfelújítást, a közjólétet, és tartjuk fenn azt a természeti védettséget, amit a törvény számunkra előír. Szeretném kihangsúlyozni, hogy Magyarország védett erdeinek 90 százaléka az ÁPV Zrt. erdőgazdasági társaságaihoz tartozik és a kezelt erdőterület 1/3-a védett. Ezen kívül a Natura 2000 programban újabb 200 ezer hektár került be.

Az erdészeti társaságok a 2006-os üzleti évet 1,8 milliárd adózás előtti eredménnyel zárták, egyetlen társaság sem veszteséges, és a 3,2 százalékos árbevétel-arányos jövedelmezőség is azt mutatja, hogy közelítünk a versenyszféra alsó határához. Egyetlen szektora vagyunk az agrárgazdaságnak, ahol nettó költségvetés-befizetők vagyunk négy-ötmilliárd forint értékben, az elmondott eredmények és tehervállalások mellett. Ezen kívül – az ismertetett eredmény mellett – fedezzük az 1,5-2 milliárd forint közötti természetvédelemmel kapcsolatos költség- és hozamkiesést. Ezen kívül finanszírozunk évi 800 millió forint közjóléti, közcélú tevékenységet – főleg közjólétit – aminek jelenleg gyakorlatilag nincs ellentételezése.

A társaságainknál az ÁPV osztalék- és vagyonkezelési politikájának köszönhetően az elmúlt évben nyolcmilliárd forint volt a beruházás, ebből a támogatottság, amit az ÁPV részéről élvezhettek az erdészeti társaságaink, 5,6-6 milliárdra tehető. Tehát megtérülő beruházásra, közcélra, közjólétre adunk támogatást, ezen kívül kezeljük az erdőkárt és az egyéb kármentesítési feladatokat.

Az ÁPV Zrt. felkészült a teljes önfinanszírozásra, amennyiben a 2008. január 1-jével megszűnik az erdőfenntartási járulék-támogatás jelenlegi rendszere.

A természetvédelemi területek vagyonkezelésével kapcsolatosan sok vita és kezdeményezés történt, amelynek eredményeképpen ebben az évben kell átadni körülbelül 8 ezer hektár védett erdőt az illetékes nemzeti parkoknak. Szeretném hangsúlyozni a bizottság számára, hogy a mi értelmezésünk szerint 2005. január 1-je óta a nemzeti parkok is ugyanolyan vagyonkezelők, mint az erdőgazdasági részvénytársaságok (megszűnt a hatósági jogkörük). Szeretném hangsúlyozni a vitáink ellenére, hogy több erdőgazdaságnak kitűnő kapcsolata van a természetvédelmi hatóságokkal, a természetvédelmi szervezetekkel, a mi értékelésünk szerint ilyen a Pilisi Parkerdő Zrt., a Bakonyerdő Zrt., a Szombathelyi E. Zrt., az Egererdő Zrt. és a Kisalföldi Erdészeti Zrt..
A vagyonkezelésről elmondható, hogy az erdőgazdasági részvénytársaságok mindegyike alkalmas a differenciált vagyonkezelésre. Tehát a legérzékenyebb természetvédelmi célú erdőterületek kezelésétől egészen a gazdasági erdőhasznosításig, hiszen ha megnézzük az erdőgazdaságok által kezelt területeket, akkor ezek ezt híven mutatják. Néhány erdőgazdasági társaság vagyonkezelt területének 60 százaléka védettséget élvez. A vagyonkezelésben, a teljesítményértékelésben az ÁPV Zrt. ezt korrektül figyelembe veszi. Fontosnak tarja, hogy ez a tisztes, korrekt, átlátható elszámolás és önfinanszírozás a jövőben is érvényesüljön. A természetvédelmi kérdésekre értékelésül még elmondható, hogy a 19 gazdaság erdő-vagyonkezelésének az ökológiai minősítésénél az Állami Erdészeti Felügyeletre és a természetvédelemre támaszkodunk, az elmúlt évben három gazdaság kiváló, 16 gazdaság jó minősítést kapott a vagyonkezelésére.

A vagyonkezelés témakörébe tartozik az is, hogy az erdőgazdasági társaságok milyen szervezetrendszerben dolgoznak. Különböző változatokat modellező stratégiai anyagunk rendelkezésre áll, tulajdonosi döntéstől függ a szervezetrendszer átalakítása.

A kommunikációról végezetül elmondható, hogy a www.erdő.hu honlapot indítjuk az elkövetkező időben, ami egy nagyon interaktív és széles kapcsolat, a 19 erdőgazdaság információjára támaszkodó lesz, és mivel közvagyonnal közfeladatot látunk el, ezért úgy gondoljuk, hogy a köz tájékoztatása is a feladatunk, ezért elsőnek ebben az évben egy újság mellékleteként nyolc oldalon éves jelentést teszünk közzé a 19 erdőgazdaság gazdálkodásáról és erdővagyon-kezeléséről.

A fenntarthatóság biztosítása, a kezelt és a kezelő vagyonérték gyarapítása, a védelmi feladatok ellátása a vagyonkezelésünk kulcsszavai. Azonban – mint ahogy minden fejlett civilizált országban – nálunk is az erdők gazdasági hasznosításúak. Jelentősek a közjóléti tevékenységek is. A természetvédelmi kezelési igényeknek ez a szektor tökéletesen megfelel és alkalmas a jövőben is arra – mindenféle területátcsoportosítás nélkül –, hogy ennek a feladatnak maradéktalanul eleget tegyen.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.