Az EFDSZ főtitkárának és a FAGOSZ elnökének levele Hiller Istvánnak

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ERDÉSZETI ÉS FAIPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE

TRADE UNION OF FORESTRY AND WOOD WORKERS
1061 Budapest, VI. Jókai tér 9. Telefon: (36) 3314-369; 3119-455. Fax: 3743-025
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Dr. Hiller István miniszter úrnak

BUDAPEST
Szalay  u. 10/14.

Tisztelt Miniszter Úr!


A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség /FAGOSZ/, mint a magyar erdészet munkáltatói oldalának érdekképviseleti szerve, valamint az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete /EFDSZ/, mint az erdész szakma reprezentatív munkavállalói érdekképviseleti szervezete azzal a kéréssel fordulunk Miniszter úrhoz, hogy szíveskedjen felülvizsgálni a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán folyó erdőmérnök-képzésben az ún. bolognai rendszer bevezetésének szükségességét. A megosztott 3 + 2 éves Bsc - MSc képzés helyett továbbra is fenntartani az eddigi ötéves egységes erdőmérnök - képzés rendszerét.
Kérésünket a következőkkel indokoljuk:
Miniszter úr előtt jól ismert tény, hogy Önálló erdőmérnök-képzésünk ebben az évben kereken kétszáz éves múltra tekint vissza. Az agrárműszaki felsőoktatás területén kevés intézmény büszkélkedhet hasonló múlttal, nem csak hazánkban, de Európában, sőt az egész világon. Képzésünk ez alatt a kétszáz év alatt csiszolódott - formálódott - kristályosodott ki az ökológia, ökonómia és technikai diszciplínák ama harmonikus és szoros egységévé, amit ma az erdőmérnökség jelent.
Ez a rendszer fényesen kiállta a történelem próbáját, s nemcsak a magyar erdészetet szolgálta elsőrangú módon, hanem a százával külföldre szakadt kollégáink a Sopronban szerzett oklevél birtokában megbecsülést szereztek a magyar erdőmérnöki címnek az egész világon.
Az Európai Unió nem szűnik meg hangsúlyozni, hogy az unió többek között a kulturális diverzitás Európája, amelyben minden tagállamnak kötelessége saját kultúráját, szellemi karakterét megőrizni és ezzel gazdagítani az Európa Ház közös szellemi kincstárát.
Miniszter úr előtt jól ismert tény az is, hogy a selmeci - soproni hagyományokkal ötvözött, ezekkel mélyen átitatott erdőmérnök-képzésünk milyen sajátos, értékes színfoltja az egész magyar felsőoktatásnak. Ezt a színfoltot eltörölni, a szakemberek mobilitása szempontjából is jól bevált, magas színvonalú, konvertálható tudást adó rendszert egy uniós elhatározás automatikus alkalmazásával uniformizálni - hiba és veszteség lenne.
Nem a bolognai rendszer széleskörű bevezetése ellen óhajtunk szót emelni. Hanem azért, mert az önmagában meglehetősen kicsiny, tehát a rendszer általános bevezetése szempontjából precedenst sem pro, sem kontra nem jelentő egységes erdőmérnök-képzésünk olyan sajátos, egyedi esetet jelent felsőoktatásunkban, amely nemcsak megérdemli a méltányos egyedi elbírálást, hanem egyenesen megkívánja a különös gondoskodást.
Kérelmünk megírására késztetett bennünket többek között az a vitaülés is, amely ez év február
28-án Sopronban erdőmérnök-képzésünk jövőjével kapcsolatban lezajlott.
A fórumon az egész szakma: vállalati szféra, a tudomány és oktatás, s a szakigazgatás nagy számban volt
képviselve. Kivétel nélkül valamennyi felszólaló mélységes aggodalmának adott hangot a megosztott
képzés tervezett bevezetésével kapcsolatban, és hitet tett a kétszáz év alatt jól kitaposott, bevált, egyenes
út folytatása, az egységes erdőmérnök-képzés megőrzése mellett.
Mint a szakmában dolgozók ezreinek érdekképviseleti - érdekvédelmi szervezetei, meg kell jegyeznünk azt is: a bolognai rendszer bevezetése kapcsán alig esik szó a középfokú képzésről, a szakmai értelmiség zömét alkotó erdésztechnikusok jövőjéről. Nem tudni, hogy a három-négy év múlva nagyobb számban megjelenő BSc-mérnökök tömegének beékelése az MSc-mérnökök és a technikusok közé, miként fog visszahatni a technikusi végzettségű erdészeti szakemberek foglalkoztatására, előmeneteli lehetőségeire, bérezésére. Olyan kisszakmában, mint a hierarchikus felépítésű erdészet, ez a probléma különösen élesen jelentkezik.
Az eddigi egységes erdőmérnök-képzés Önmagában is problematikus megosztása tehát jóval több, mint szakoktatási-oktatáspolitikai kérdés. Megbolygatja a szakma egész társadalmi struktúráját, a munkaerőpiac értékviszonyait és láncreakció-szerűén von maga után további foglalkoztatási, bérezési és más humánpolitikai problémákat.
Ezek a várható következmények egyelőre pontosan nem prognosztizálhatóak, de történelmi tapasztalatok alapján máris sejthető, hogy nem lesznek pozitív jellegűek.
Úgy véljük, hogy előadott szempontjaink nem teljesen ismeretlenek Miniszter úr és szakértő munkatársai előtt. Mindazonáltal - igény esetén - vezetőink személyesen is készségesen állnak rendelkezésre a téma esetleges további megbeszélésére.
Kérésünket az erdészet másik két legjelentősebb civil szervezete: az Országos Erdészeti Egyesület, valamint a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége támogató egyetértésével terjesztjük elő.

Budapest, 2008. április 25.

Tisztelettel és erdészüdvözlettel:


Horváth Ferenc                                                                                 Herczeg Miklós
elnök                                                                                                 főtitkár (EFDSZ)    (FAGOSZ)                                                                                                                                                                                  
  


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.