Sajtónyilatkozat a Duna hasznosításával, rehabilitációjával kapcsolatban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Dr. Nagy Andor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, a Duna Charta, a Reflex és a Védegylet közös állásfoglalása.

Jelen sajtónyilatkozatban a Duna Charta, a Reflex és a Védegylet, valamint dr. Nagy Andor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke kinyilvánítják, hogy a köztük lévő félreértések alapvető oka a médiában megjelent pontatlan híradások voltak.

Dr. Nagy Andor és a fenti civil szervezetek megállapították, hogy a bős-nagymarosi üggyel, valamint a Duna hasznosításával, rehabilitációjával kapcsolatos céljaik igen közel állnak egymáshoz.

Mindkét fél kategorikusan elveti a dunakanyari duzzasztó megépítését, és elfogadhatatlannak tartja, hogy ivóvízbázisokat károsító létesítmények épüljenek a hazai Duna-szakasz bármely szakaszán. Elfogadhatatlannak tartják az olyan kezdeményezéseket, amelyek a magyar-szlovák tárgyalásokon a magyar esélyeket rontják. Csak olyan megújuló energiaforrások hasznosítását tartják elképzelhetőnek, amelyek nem veszélyeztetik az ivóvízbázisokat. Álláspontjuk szerint a dunai hajózást hagyományos vízkormányzási módszerekkel, ésszerű, az uniós hajózási ajánlásokat nem túlteljesítő paraméterekkel, a Duna sajátosságait is figyelembe véve kell megoldani.

Megengedhetetlennek tartják, hogy uniós támogatásokat környezet- és természetkárosító beruházásokra használjanak fel. Támogatják, hogy a Víz Keretirányelvben foglalt ökológiai célok és ajánlások maradéktalanul, közösen, a szlovák és a magyar oldalon egyaránt érvényre jussanak.

Budapest, 2009. szeptember 21.

Duna Charta                                             dr. Nagy Andor
Karátson Gábor
                                  Országgyűlés Környezetvédelmi
                                                                   Bizottságának Elnöke
Reflex Környezetvédő Egyesület
Lajtmann József

Védegylet
Vida Viktor


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.