A zöldek levele Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnöknek

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Nagy csalódással értesültünk róla, hogy a korábban napvilágot látott előterjesztéssel ellentétben a Magyar Köztársaság minisztériumairól szóló, 2006. május 30-án elfogadott törvény nem rendelkezett az erdőgazdálkodással és az erdővagyon védelmével kapcsolatos feladatoknak a földművelési tárcától a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz telepítéséről.

A demokratikus törvényhozástól idegennek és rendkívül meglepő fordulatnak tartjuk azt, hogy az ügyben a Magyar Országgyűlés honlapján korábban közzétett változattól eltérő szövegű törvényről szavaztak a képviselők.

A hazai környezet- és természetvédelmi szervezetek évek óta szorgalmazzák az erdőügy államigazgatáson belüli helyének újragondolását, amit a 2004-es debreceni Országos Találkozójukon az erdőkkel kapcsolatos állásfoglalásukban írásban is rögzítettek, s ennek megfelelően több száz szervezet és több tízezer állampolgár nevében kértük Önt 2004-ben, miniszterelnökké válását követően ennek a lépésnek a megtételére. Meggyőződésünk, hogy az erdőkre vonatkozó társadalmi elvárások megváltozásával, a közjóléti, környezet- és természetvédelmi funkcióknak az egyszerű faaanyag-gazdálkodással szemben való előtérbe kerülésével mindinkább indokolttá vált az erdők ügyének ezen szempontokat jobban érvényesíteni képes környezeti tárcához telepítése. Úgy gondoljuk, hogy ez a lépés sokban segíthetné a hazai erdőgazdálkodás, az erdészeti igazgatás és a hatósági munka új elvárásoknak való megfelelését, és hozzájárulna a természetvédelmi és környezeti érdekekkel nem ellentétes és a társadalmi igényeket is kielégítő, stratégiailag átgondolt erdőpolitika kialakításához. Elősegíthetné ugyanakkor a hivatalos természetvédelem és az erdészeti ágazat, valamint a helyi társadalom, a civil szervezetek és az erdőgazdaságok közti mind gyakoribb konfliktusok enyhülését is.

Mindezek fényében nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a kormányzati struktúrára vonatkozó előterjesztés eredeti változata tartalmazta az erdőügy áthelyezését a környezetvédelmi tárcához. Annak jeleként értékeltük mindezt, hogy a környezet- és természetvédelem ügyét nem puszta „maradékelven” kezeli a kormányzat, ahogyan az a rendszerváltást követő kormányok esetében sajnos tapasztalható volt, hanem egy távlatos környezetpolitika irányába tett első, bátortalan lépést láttunk benne. Nehezen érzékeltethető az a csalódás, amit a végleges kormányzati felelősségek megismerése, a biztató változtatás visszavonása okozott. Meggyőződésünk, hogy bármilyen megfontolások, háttérben történt egyeztetések álljanak is az eredeti koncepció megváltozása mögött, sem a hazai környezet állapota, sem a magyar társadalom, sem pedig maga az erdészeti ágazat hosszú távon nem járt jól.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A fentiekre tekintettel kérjük, a Kormány terjesszen elő, és az Országgyűlésben fogadtasson el egy olyan törvénymódosítást, amely az erdészeti ágazatot, az erdőgazdálkodással és az erdővagyon védelmével kapcsolatos feladatokat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hatáskörébe utalja.

2006. május 31.

Békés Megyei Zöld Kör
Beklen Alapítvány
BOCS Alapítvány
Csermely Környezetvédelmi Egyesület
Domberdő Természetvédelmi Egyesület
Energia és Környezet Alapítvány
Fauna Egyesület
Független Ökológiai Központ
Herman Ottó Természetvédő Kör
Hatvani Környezetvédő Egyesület
Illatos Úti Állatvédő Projekt
Kerekerdő Alapítvány
Kis Túr Természetvédelmi Egyesület
Levegő Munkacsoport
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Pécsi Zöld Kör
Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány
Rügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
Ökológiai Stúdió Alapítvány
Tisza Klub
Védegylet
WWF Magyarország
Zöld Akció Egyesület
Zöld Kapcsolat Egyesület


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.