Budapesten tartják az Erdők Hete központi megnyitóját (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 18-án, 11 órakor a budapesti Vajdahunyad vár konferencia termében Sirman Ferenc FVM szakállamtitkár megnyitójával veszi kezdetét az Európai Erdők Hete október 20-24. között zajló hazai rendezvénysorozata

A szakmai megnyitót követően fórum kezdődik, amelyen hozzászól többek között Maria Kadlecikova a FAO Budapesten működő, kelet-európai irodájának vezetője, Haraszthy László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, Benedek Fülöp az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, dr. Pethő József, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke és Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.
Az Európai Erdők Hete rendezvénysorozatot 46 európai ország erdőkért felelős minisztereinek közös elhatározása alapján rendezik meg, melyet az Európai Bizottság, az ENSZ, a FAO, a Miniszteri Értekezlet az Európai Erdők Védelméért (MCPFE) és az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) is támogat.
A római és brüsszeli központi rendezvények mellett a résztvevő országok az Európai Erdők Védelme Varsói Miniszteri Konferenciáján, 2007. november 5-én vállalták, hogy saját rendezvényekkel kapcsolódnak a közös Európai Erdők Hete programsorozathoz.
Erdőgazdálkodással a klímaváltozás ellen
Európa területének 44, hazánk területének 20 százalékát borítja erdő, és ez az erdőterület folyamatosan növekszik.
Az erdők az üvegházhatást okozó gázok folyamatos megkötésével jelenleg a leghatásosabban mérséklik a klímaváltozás ütemét, védik a földi életet.
A fa, a legrégebbi megújítható, környezetkímélő nyersanyag és energiaforrás, így a fa felhasználása a XXI. században is a legjobb választás a környezetvédelem terén.
Sokszínű erdők Európa közepén
Amilyen változatosak erdeink, ugyanolyan sokféle célt szolgálnak egyszerre. Az erdő termékeinek és szolgáltatásainak a társadalom számára történő elérhetőségét, az erdők védelmét biztosító erdőgazdálkodási tevékenységet és annak jelentőségét minél szélesebb körben ismertté kell tenni.
Az Európai Erdők Hete rendezvényei Budapesttől Bajáig, Nyíregyházától Sopronig, Balassagyarmattól Szegedig, Visegrádtól Pécsig 16 helyszínen igyekeznek erdő- és erdészközelbe csábítani a városlakókat.
 
 


 



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.