500 kürttől lesz hangos Pécs városa (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Június 25-től három napig vadászkürtöktől lesz hangos a város. A Mecseki Erdészeti Zrt. rendezi az I. Nemzetközi Vadászkürtös Versenyt Magyarországon, melynek keretében több mint 500 hazai és külföldi vadászkürtös méreti meg tudását. Kilenc ország (Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Svájc, Csehország, Szlovákia, Németország, Lengyelország, Magyarország) zenészei érkeznek Pécsre június végén. Összesen 94 jelentkezés érkezett a versenyre, közöttük mintegy fele-fele arányban vannak a csapat és az egyéni vadászkürtösök.
A program 25-én, pénteken este kezdődik az Expo Centerben, ahol 8 órától négy csapat részvételével ünnepi vadászkürt hangverseny szólal meg. A koncertre a Mecseki Erdészeti Zrt.-nél lehet jegyeket vásárolni.
Szombaton a városban két helyszínen zajlik majd a kürtösök megmérettetése. A Jókai téren és a Színház téren reggel 8 órától indul a verseny. A szemet gyönyörködtető egyenruhákban fellépő zenészek versengése egész nap tart, a belvárosi közönség délután 4 óráig hallgathatja a versenydarabokat. A Kossuth téren egész nap kivetítőkön követhetőek a verseny eseményei, emellett pedig egész nap gasztrofesztivál várja az érdeklődőket. Délután 5 órától pedig itt kerül majd sor az eredményhirdetésre és gálaműsorra is, melyet több ismert fellépő fog színesíteni.
A vasárnapi program a 9:30-kor kezdődő Hubertus misével veszi kezdetét a Pécsi Bazilikában, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Ezután szabad téren folytatódnak a koncertek, először közvetlenül a Hubertus mise után a Dóm téren az Alpok-Adria osztrák vadászkürtös csapat rövid bemutatkozását hallgathatjuk meg, majd 11 órától a résztvevő csapatok a Széchenyi téren szórakoztatják a közönséget.
A hagyományos vadászkürtök mellett több kuriózum is megjelenik a rendezvényen. A szombat esti gálaműsoron fából készült kürtökkel lép fel egy szlovén fúvós együttes, vasárnap pedig a különleges havasi kürtöket (több méteres hangszerek) csodálhatjuk meg egy osztrák csapat műsorában. Az I. Nemzetközi Vadászkürtös Verseny Magyarországon méltán nevezhető a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program egyik leglátványosabb rendezvényének, hiszen a megannyi szépséges egyenruha és hangszer mellett, a köztereken tartott programok miatt kivételesen közel kerülhet a hallgatóság a verseny résztvevőihez.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.