Zöldek és erdészek érdekegyeztető fóruma (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Másodszor ülnek le egy asztalhoz a természetvédők és az erdészek képviselői egyeztetésre.
A budapesti Erdészeti Információs Központban 2007. február 14-én, 13 órakor sorra kerülő következő ülés szervezője a MEGOSZ.
Amint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt év novemberében tárgyalások kezdődtek az erdész szakmai-társadalmi szervezetek és a zöld civil szervezetek között.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) és az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) céltudatos együttműködésének eredménye a zöld-erdész érdekegyeztető fórum megalakítása.
– A három erdészeti szervezet az erdészeti igazgatás helyének FVM-ben tartása mellett a miniszterelnöknek írt levelére érkezett válaszban fogalmazódott meg a kérés, hogy az erdészek üljenek egy asztalhoz a zöld szervezetekkel közös ügyeikben – tájékoztatta a ForestPress-t Ormos Balázs, az OEE főtitkára. – Hosszas egyeztetés után került megrendezésre az első, alakuló összejövetel, 2006. november 23.-án, a Védegylet által biztosított helyiségben, a Kerekerdő Alapítvány szervezésében.
Megállapodtak a felek, hogy mindig más-más fél vállalja a házigazda szerepét, és a javaslatok mindkét oldali észrevételei összevetésre kerülnek. Az első ülésen például a zöldek oldaláról igényként fogalmazódott meg egy Erdőtanács megalakítása, melyet az erdész oldal támogatott, hiszen már rendeletileg is működik az Erdészeti Tanács.
Ugyanakkor az erdész oldal felvetette, hogy legyen Természetvédelmi Tanács, mivel ez évekkel ezelőtt megszűnt. Az első ülés eredményeként az erdészek és zöld szervezetek együtt írtak levelet a miniszterelnöknek az Állami Erdészeti Szolgálat önállóságának megtartása érdekében.
– Időközben intenzíven zajlottak a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv 2007-2013. évi erdészeti jogcímeiről szóló egyeztetések. Ezek közül a NATURA 2000 erdészeti kifizetések jogcím, kimondottan olyan téma, amelyben az érdekegyeztető fórum közös álláspontot alakíthat ki segítve ezzel egy jelentős magán-erdőterületet érintő, mindannyiunk számára fontos kérdés megoldását – fűzte hozzá a főtitkár. – Szintén lényeges és aktuális témakör a tervezett nemzeti parki törvény és annak harmonizálása a társtörvényekkel, amelyet külön napirendi pont keretében tárgyalnánk meg.
A tanácskozás tervezett napirendi pontjai:
- NATURA 2000 erdészeti kifizetések (Luzsi József, MEGOSZ)
- Nemzeti Parki Törvény harmonizálása más társtörvényekkel (Ormos Balázs, OEE)

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.