Németh Imre agrárminiszter a 2004. évről (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Évértékelés az FVM-ben
Erdészet: Agrárenergetika program készül – Egyeztetés az IM-mel – Érvényesülnek a természetvédelmi szempontok az erdészeti társaságoknál
ImageDr. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter értékelte a 2004. évet és szólt a 2005. év agrárpolitikájáról is.
Elöljáróban elmondta, hogy 2004-ben több változás zajlott le, mint a korábbi években, többek között kiépültek a Közös Agrárpolitika intézményei. Ez az év volt a tanulás, az alkalmazkodás éve. 2004. a költségvetési támogatásokkal kapcsolatos vitákkal kezdődött, hiszen mi fele akkora támogatást kaptunk, mint a korábbi EU tagországok. Ez tény ugyanakkor jelzi a magyar agrárium teljesítő képességét is.
Fontos dolog, hogy pontosabb ellenőrzés és elszámolás szükséges a támogatások miatt. Az értékváltás pozitív és negatív folyamatokkal egyaránt együtt jár.

A kifizetések ugyanis a befejezett gazdasági év után kezdődnek, ami likviditási gondokat okozhat a gazdálkodóknak.
Tíz százalékos növekedés
Összességében 2004. eredményes volt, bár a nyereség nagymértékben függött a tevékenység jellegétől. Az agrárium volumene nőtt, a GDP-hez való hozzájárulás is nagyobb. Az adatokat nem a katasztrofális 2003. évhez, hanem 2002-höz hasonlították az elemzők. A termelés volumene 2002-höz képest 10 százalékkal nőtt.
A növénytermesztés volt sikeres, a gabonatermesztés például rekordévet zárt. Ezzel szemben az állattenyésztésben 3-4 százalékos csökkenés figyelhető meg.
A középtávú hitelek váltak általánossá. 236 milliárd forint kedvezményes hitelt vettek igénybe a termelők. A SAPARD forrásokat teljes mértékben lekötötték.
Nyílt az agrárolló, mert a felvásárlási árak stagnáltak, míg a felhasznált anyagok ára 10 százalékkal nőtt. Ezzel együtt a külkereskedelmi olló is nyílt, az import nőtt (mintegy 20 százalékkal), ugyanakkor értékesítési gondok adódtak, a forint pedig erős.
A 2005. év stratégiai céljai
Az EU tagállami működés kiteljesítése, az intézmények tökéletesítése;
Szerkezetváltással alkalmazkodni az új piaci helyzethez;
A vidékfejlesztés kiteljesítése, fejlesztése (nagyságrendi növekedést kell elérni, például a környezetgazdálkodásra háromszor annyit fordítanak majd);
A 2007-2013. közötti EU költségvetési időszak koncepcionális és operatív tervezése megkezdődik (elsősorban a vidékfejlesztési támogatások területét szándékoznak fejleszteni).

Kérdésre válaszolva a miniszter a parlagfűvel kapcsolatban kifejtette, hogy a földterület elhanyagoltsága miatt 40 ezer földtulajdonost szólítottak föl a gyommentesítésre. Az újévben pályázatokat hirdetnek önkormányzatok számára a parlagfű-mentesítéshez.
Az agrárkörnyezet-gazdálkodás terén sok félreértés van – szögezte le a tárca vezetője egy másik kérdés kapcsán. – A 2004. (csonka) év maradványpénzeit csoportosították át, amelyeket nem a szántóföldi termesztésre vehetnek igénybe, hanem elsősorban az állattenyésztésben, például a trágyakezelési előírások teljesítésére használhatnak fel. Ez a támogatás így közvetlenül környezeti célokat szolgál. Eddig több mint 30 ezer pályázat érkezett be.
„A jól működő erdészeti társaságok területét nem kell szétszedni”
A ForestPress első kérdésére, – miszerint, az EU előírásai szerint öt éven belül a jelenlegi néhány tized százalékos arányról 3 százalék fölé kell emelni a környezetbarát energia arányát, s ehhez hiányzik a megfelelő agrárenergetika program, várható-e változás e téren? –, a miniszter válasza így hangzott: Rövidesen napirendre kerül ez a téma a minisztériumban, készült egy előterjesztés ebben a tárgyban, és a társtárcákkal egyeztetve dolgozzák ki a tennivalókat. Ez a program 2007 és 2013 között kiemelt cél lesz. Arra törekednek, hogy ne kizárólag fát használjanak biomasszaként energia előállítására, hanem mást (például szőlőtörkölyt, repceszárat) is. Célként tűzték ki, hogy a terményszárítók működtetéséhez is ilyen alternatív tüzelőt használjanak. Németh Imre elmondta, hogy Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízottként koordinálja a témát.
A második kérdés a falopásokra vonatkozott, hiszen az erdőtulajdonosok tehetetlenek a fatolvajokkal szemben. Tervezi-e a tárca, hogy ebben a témában egyeztet az Igazságügyi Minisztériummal? A miniszter a gondot elsősorban abban látja, hogy a kárpótlás során magántulajdonba került erdők egy részénél még megoldatlan a tudatos erdőgazdálkodás. Elmondása szerint egyeztetnek az IM-mel, és szorgalmazzák a szankciók szigorítását.
A harmadik kérdés a védett erdők kezelésére vonatkozott: a zöldek egyre hangosabban követelik a védett erdők nemzeti parki kezelésbe adását.
Mi az FVM stratégiai célja ezekkel az erdőkkel?
A miniszter leszögezte, hogy a védett erdőket megfelelő természetvédelmi kritériumrendszer szerint kezelik. A természetvédelmi gazdálkodás és kezelés miatt az európai szinten is nagyon jól működő erdőgazdaságokat nem kell szétszedni, hanem egységesen, a természetvédelmi szempontokat is betartva kell kezelni ezeket az erdőterületeket is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.