Magyar-román tárgyalások Budapesten (MTI/ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageImageRománia az európai előírások szerint kíván eljárni Verespatak ügyében
A kisebbségek autonómiájáról, Románia EU-csatlakozásáról és a verespataki aranybányáról is tárgyalt az új román kormányfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Budapesten, ahova a román kormányfő első külföldi útja vezetett. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök jelentős lépésnek nevezte, hogy megállapodásuk alapján minden év őszén közös kormányülést tart a két ország kormánya.
Calin Popescu Tariceanu közölte, hogy a verespataki bánya megnyitására vonatkozó hivatalos kérést még nem kapták meg, addig is vizsgálják a lehetséges gazdasági és környezeti következményeket és a kapott információkat megosztják a magyar féllel, hogy az időben reagálhasson.
A román kormányfő nem szeretné, ha a verespataki aranybánya ügye a meg nem értés jelképévé válna Magyarország és Románia között. Calin Popescu Tariceanu erről Szili Katalin házelnökkel folytatott tárgyalásain beszélt.

A magyar Országgyűlés elnöke arra kérte a román kormányfőt, hogy ne engedélyezze az aranybánya létesítését, ha fennáll a környezetszennyezés lehetősége. Szili Katalin hozzátette: a román kormányfő elmondta, hogy a kérdésben egy feljegyzés érkezett a román környezetvédelmi tárcához, de a hivatalos eljárás még nem indult meg.
Hozzáfűzte: Románia az európai előírások szerint kíván eljárni, ami kizárja a szennyezés, vagy bármilyen határon átnyúló probléma kialakulását.
A Verespatakon tervezett bányaberuházásra vonatkozóan Calin Popescu Tariceanu leszögezte, a terv kivitelezése még nagyon kezdeti szakaszban van, a román kormány minden lehetséges gazdasági, pénzügyi, környezeti és társadalmi szempontot figyelembe vesz majd, és tekintettel lesz minden európai normára is. Kijelentette, arról biztosította a magyar miniszterelnököt, hogy a magyar fél minden információt megkap, amelyet a beruházásról kér.
Gyurcsány Ferenc "a dolgok jelenlegi állásában" megnyugtatónak nevezte, hogy Magyarország kifejtheti véleményét az ügyben és részt vehet a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésében. Különösen fontosnak tartotta, hogy a tervvel kapcsolatban mindkét ország ugyanazt a nemzetközi egyezményt tekinti érvényesnek.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.