Gyurcsány Ferenc az FVM-ben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageA különböző tárcáknál tett látogatásai sorában 2005. január 28-án (pénteken) Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkalátogatást tett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.
A miniszterelnök az FVM-ben négyszemközti megbeszélést folytatott Németh Imre miniszterrel, majd találkozott a minisztérium és a háttérintézmények vezetőivel.

A találkozót követő tájékoztatón a miniszterelnök elmondta, a Magyar Köztársaság leginkább európai minisztériuma a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, hiszen az FVM munkáját és politikáját határozza meg leginkább Magyarország uniós tagsága. Kifejtette továbbá, hogy az FVM az elmúlt két és fél évben behozta azt a lemaradást, amely hazánk európai uniós felkészülését jellemezte. Kiépült az az intézményrendszer, ami biztosítja, hogy a közös európai agrárpolitika hatékonyan és jó színvonalon a magyar érdekeket megjeleníteni tudó, és arra képes szervezetben valósuljon meg. Ezért külön is köszönetet mondott a tárca munkatársainak.
ImageA tárgyaláson megbeszélt témák közül a miniszterelnök kettőt emelt ki.
Közölte: utasította a minisztert, hogy gyorsítsa fel a földalapú támogatások kifizetését a tárca. Ennek a törvényben meghatározott határideje április vége, de a jogvitával nem terhelt kifizetéseket február végéig fejezzék be. Ugyanis erre a pénzre nagy szüksége van a magyar agráriumnak, mert el kell indítani az új termelési ciklust.
Pontot kell tenni a korábban megvásárolt üzletrészek értékesítési folyamatának végére is. Ki kell írni a pályázatokat, hogy még ebben a félévben értékesíthessék ezeket az üzletrészeket, így ezen a téren is nagyobb lehet a kiszámíthatóság. 
ImageNémeth Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy a kormányzati ciklusban hátralévő időben szeretnének további eredményeket elérni. Bejelentette, hogy az agrártárca a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó kifizetéseket várhatóan hektáronként mintegy hétezer forinttal növeli. Ehhez a nemzeti kiegészítést meg fogják emelni, de a szigorú feltételek nem változnak. Dicséretesnek tartja, hogy a termelők elsajátították az új rendszert, ezzel együtt az együttműködési készség javulását is várja miniszter a gazdáktól.
Az agrártárca irányítója hangsúlyozta, az ágazatban szerkezetváltási kényszer van és emiatt a termelők egy részének változtatnia kell gazdasági tevékenységén. Ennek megkönnyítése érdekében az agrárkormányzat segítséget kíván adni a költségvetés szabta kereteken belül. 
Végül Németh Imre utalt arra, hogy az európai uniós agrárpolitika második pillérének, a vidékfejlesztésnek a kiépítésére is komoly lépéseket tesznek a közeljövőben a tárcánál.

ImageIsmert, hogy az elmúlt év végén több zöld szervezet levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz a védett erdők kezelési jogának megváltoztatásával kapcsolatban, azt kérve, hogy az kerüljön át a környezetvédelmi tárcához.
A ForestPress ezzel a kapcsolatos kérdésére a kormányfő ezt válaszolta:
A kormány álláspontjának kialakításán több tárca dolgozik együtt, az egyik az, ahol most vagyunk. A választervezet korábbi változatán módosítást kértem, és remélem, hogy a végső válasz az elkövetkező napokban megszületik, amit nyilvánosságra hozunk. 

 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.