Két választás Magyarországon (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz egyik ugyebár az országgyűlési, amelynek félidején túljutottunk. A másik az Országos Erdészeti Egyesület idén esedékes választás-sorozata. E folyamat során egyesületünk területi és funkcionális szervezeteiben egyaránt tisztségviselőket választunk.

A tisztújítás első aktusára, mint arról korábban beszámoltunk, a 2005. december 9-én tartott küldöttközgyűlésen került sor, az 1886-ban épített egykori budapesti székházban, ahol a közgyűlés ellenszavazat nélkül megválasztotta a választási bizottság elnökének Halász Gábort, tagjainak pedig Péti Miklóst, Ripszám Istvánt, Fritsch Ottót, Vadas Ferencet, Sere Ferencet és Papp Gyulát. Akkor jelentette be Cserép János elnök, családi okokra hivatkozva, hogy a következő időszakra nem vállalja az esetleges jelölést.
Halász Gábor emlékeztetett, hogy 130 évvel azelőtt, éppen azon a napon, december 9-én alakult meg az Országos Erdészeti Egyesület.
2006-ban az események fölgyorsultak, és egymás után tartotta tisztújító ülését a mintegy 30 szakosztály és a szintén szép számú helyi csoport. Az egyesületi gépezet –köszönhetően az alapos előkészítésnek – olajozottan működött. Míg nem hírét vettük, hogy homok, sőt, mondhatni kavics került a szervezet szerkezetébe.
Az egyik helyi csoport jelölési-választási folyamatát egy gazdasági felsővezető nagyon komolyan befolyásolni akarta: a kollégát, beosztottját, arra szándékozott rábírni, hogy lépjen vissza mind a helyi csoport titkári, mind a régió képviselőségi tisztségre jelöltségből. A meggyőzést egzisztenciális fenyegetéssel támasztotta alá, mondván, eltávolítja állásából, amennyiben nem teljesíti kívánságát.
A kolléga, aki 25 éves egyesületi tagsággal és 16 éves helyi csoport titkári múlttal bír, néhány napos gondolkozás, vívódás után úgy döntött, hogy erős egzisztenciális fenyegetettsége ellenére sem lép vissza. A választások során jelentős fölénnyel elnyerte mindkét tisztséget. Főnöke a fenyegetést megerősítette, azzal a módosítással, hogy az első adandó alkalommal, ha valamilyen hibát vét, elbocsátja.
A történtekről szóló első hírek vételekor azt hittem tévedésről van szó, netán az én készülékemben van a hiba. De nem, ez egy valóságos déja vu élmény, mert a hír sajnos, igaz. Akárcsak a „nagy” választásnál. Olyannyira, hogy az Országos Erdészeti Egyesület elnöksége is foglalkozott az üggyel, és az esetet elítélő határozatot hozott.
Az eset tehát nem példátlan, ám remélem, hogy az egyesület 130 évre visszatekintő életében eddig még nem fordult elő ilyesmi. És ezután sem fog.
A nyílt lobbizás a demokrácia elfogadott technikája, de a nyílt fenyegetés megengedhetetlen a XXI. századi Magyarországon. Aki ezzel nincs tisztában, az alkalmatlan a vezető beosztásra.
Bízzunk benne, hogy a választások hátra lévő szakasza tisztán és demokratikusan zajlik le. Úgy legyen!

Zétényi Zoltán


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.