Fölavatták Hejcén a légikatasztrófa áldozatainak obeliszkjét (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageBéke őrei béke veletek! – ez olvasható egy bükktörzsre erősített fatáblán a hejcei repülőszerencsétlenség helyszínén. Emlékezetes, hogy 2006. január 19-én szlovák repülőszerencsétlenség történt a zempléni Borsó-hegyen. Az Északerdő Zrt Telkibányai Erdészeti Igazgatósága területén 43 halálos áldozatot követelt katasztrófának egyetlen túlélője van.
2006. június 2-án szokatlanul zord, hegyvidéki időjárási körülmények között, erős szélben és zuhogó esőben, számos vendég és a gyászoló családtagok jelenlétében, a sajtó kitüntető érdeklődése mellett avatták föl a lezuhant szlovák katonai repülőgép áldozatainak tiszteletére emelt emlékkövet.
ImageSzlovák, magyar és NATO-zászlókkal álló díszőrség övezte az obeliszket, körös-körül pedig a hozzátartozók által állított kisebb-nagyobb síremlékek sorakoztak. Az egyik kőrakás mellett a repülőgép megtalált darabjai szolgálnak mementóul. Akárcsak az a fémdarab, amely jó tíz méter magasban, egy fa ágain akadt fönn.
Az emlékünnepély a szlovák és a magyar nemzeti himnusszal vette kezdetét. Elsőként Klemencsics András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti főosztálya vezetője mondott rövid beszédet. Emlékeztetett arra, az erdészszokásra, hogy az erdőben életét vesztő tiszteletére emlékkövet állítanak.
Ezután Martin Fedor, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere emlékezett a majd fél évvel ezelőtti tragédiára. 
A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma nevében dr. Fapál László közigazgatási államtitkár emlékezett.
ImageAz obeliszket Martin Fedor védelmi miniszter és Cserép János, az Északerdő Zrt vezérigazgatója leplezte le, majd a szlovák és a magyar egyházak lelkészei szentelték és áldották meg az emlékművet.
Az emlékkövön három nyelven, szlovákul, magyarul és angolul emlékeztet a felirat a koszovói békefenntartó küldetésből hazatérő szlovák katonák halálára.
A szertartás után az ünnepség hivatalos résztvevői koszorúztak, majd a hozzátartozók is elhelyezték virágaikat a kő talapzatán. Erre a megrendítő jelenetre az Il silentio hangjai mellett került sor.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.