Extrém paradigmaváltás a Mecsekben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Fotó:ForestPress
ImageA Mecsekerdő Zrt kollektívája ötletbörzéjén született az élménypark gondolata. A vagyonkezelő jelentős mértékben támogatja tőkeemeléssel a kezdeményezést. 
Amint arról korábban beszámoltunk, a Mecsekerdő Zrt 2006. július 14-én, 14 órakor, három napos rendezvénysorozattal megnyitotta a Mecsextrém Kalandpark kapuit a nagyközönség számára. A Pécs-Árpádtető közelében, Pécstől 1,8 km-re, a 66-os út mentén található létesítmény egy több milliárdos beruházás első része.

A megnyitó délelőttjén 10 óra után néhány perccel gördült be Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének gépkocsija a Mecsekerdő Zrt Árpádtetőn lévő erdészetének körzetébe. A magas rangú vendéget Káldy József vezérigazgató és Szőnyi János vezérigazgató-helyettes fogadta a létesítmény bejáratánál.
ImageAz Árpádtetői Erdészeti Erdei iskola előtti területen felállított pódiumon először Szili Katalin mondott avatóbeszédet. Gratulált a kitűnő létesítményhez, és kifejezte örömét a felett, hogy már nem csak a maradékelv alapján születnek ilyen alkotások hazánkban. Reményét fejezte ki, hogy az ifjúság épülésére fogják növelni az adrenalin szintet a park attrakciói. Mondandóját azzal zárta, bízik abban, hogy a tervekben szerepelő további létesítmények, többek között a továbbképző központ is hamarosan fölépülhet.

ImageKoleszár István, az ÁPV ZRT Agrárgazdasági Vagyonkezelő Igazgatóság ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az erdészeti társaságok sokféle közjóléti tevékenységre fordítanak pénzt és energiát, többek között ökoturizmusra, erdei iskolák fenntartására. Most pedig egy új kezdeményezés megvalósulásának lehetünk tanúi. A Mecseki Erdészeti Zrt. az egyik legfelkészültebb társasága az erdészeti portfoliónak, és ezúttal ismét bizonyította a megújuló készségét. Korábban az erőműi projektbe kapcsolódott be, most pedig nagy bátorsággal vágott bele ebbe a kezdeményezésbe. A vagyonkezelő ezt a kezdeményezőkészséget a Mecsekerdő esetében és másoknál is jelentős mértékben támogatja, többek között tőkeemeléssel. Ma már mindennaposnak tekinthető tapasztalat, hogy az erdők hasznosításában a gazdasági szerep csökken és egyre növekszik a közjóléti szerep. Ebben a szerepvállalásban kitűnő kezdeményező a Mecsekerdő Zrt, amihez gratulált és sok sikert kívánt.

Bókay Endre, a térség országgyűlési képviselője fölidézte a másfél hónappal ezelőtti alapkőletételt, amikor még csak a tervek nagyszerűségét láthatták, de nehezen tudták elképzelni a mára megvalósult létesítményt. Emlékeztetett arra, hogy Pécs városa nagyszerű lehetőségek előtt áll, hiszen hamarosan Európa kulturális fővárosa lesz. Látván ezeket a játékokat és szolgáltatásokat, biztos abban, hogy az emberek messzi földről idelátogatnak majd a kikapcsolódásért. Számára az a gondolat különösen rokonszenves, hogy az alkotók a természetet akarják közelebb hozni az emberekhez. Különösen megragadta az az elképzelés, hogy szeretnék megmutatni egy-egy madár fészkét vagy mókus odúját kamerával, hogy közelről is megfigyelhető legyen az állatok élete. Ez a lehetőség egy eddig még soha nem látott világot nyithat meg számunkra. Ez a park azért vonzza majd az embereket, mert itt egy másik világ nyílik meg előttük. Végezetül megköszönte a város közönsége nevében a létesítmény megvalósítását, és Pécs vezetői nevében ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban is minden segítséget megadnak a park számára.

ImageKáldy József vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ritkán adatik lehetőség egy kollektívának ilyen beruházás megvalósítására. Mérföldkövek egymásra következésével érhettek el oda, ami az erdészek számára egy új világot jelent. Az erdészeti rt-t ugyanis a szakmai munkára és a munkatársak boldogulásának biztosítására alapították, és most egy egészen más világba kell beletanulniuk. Ez nagy kihívás a társaság számra. A vezérigazgató büszkén jelentette be, hogy ezt a feladatot is – összeszokott csapatával – jól megoldották. Nagy fába vágták a fejszéjüket, idézte föl a kezdeteket a vezérigazgató. Már csak azért is nehéz volt az indulás, mert Árpádtetőn egy épített környezetbe kellett elhelyezniük a parkot. Más volt a helyzet, mintha egy zöldmezős beruházást kellett volna megvalósítaniuk. Itt voltak azok a létesítmények, amelyek a korábbi, – de időközben megszűnt – alaptevékenységek – faipar, gépjárműjavítás, hidraulikagyártás – kereteit biztosították. Ezen a területen kellett létrehozni a mostani parkot.
ImageEmlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt nyitották meg az Árpádtetői Erdészeti Erdei Iskolát. Akkor ezt elsőként hozták létre, s most ismét úttörőként egy újabb természetközeli létesítményt, egy élményparkot adhatnak át. Fontosnak tartja, hogy ez a beruházás új munkahelyek teremtését is lehetővé teszi. A vezérigazgató elmondta, hogy a Mecsextrém Park első szakasza közel 400 millió forintba került. Megköszönte az ÁPV ZRT támogatását, és reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban számíthatnak a park fejlesztésének folytatásához a támogatásra.
Fontosnak tartotta, hogy a fogyatékkal élők számára is lehetőséget teremtettek három játék kipróbálására.
Végezetül megköszönte a tervező, Stocker György és fiatal csapata, valamint a kivitelezők jó munkáját. Hasonlóan megköszönte a sajtó segítséget is, amely, mint mondta, fölismerte, hogy Pécs városát szolgáló létesítményről van szó.
Reményét fejezte ki, hogy a közönség is ugyanolyan örömmel fogadja a parkot, mint amilyen odaadással építették.

Kelet-Európa talán legnagyobb élményparkjának legtöbb – az EU szabványainak is megfelelő – játékát a Hartmuth Eichinger vezette EIBE cég gyártotta.
A cégvezető Isten áldását kérte mindenkire, aki ezen a játszótéren játszik és tombol, bízva abban, hogy az Úr áldásával ez a találkahely valamennyiük testi és lelki épülését szolgálja.

ImageKretek Lívia, a Mecsextrém Park pedagógus diplomával és marketing képesítéssel rendelkező vezetője a ForestPress-nek elmondta, hogy szervezetileg a Mecsekerdő Zrt központjához tartoznak, de várhatóan az erdészetekhez hasonló státuszú, önálló szervezetté válnak.
Most a több éves projekt első szakasza készült el. A következő években már szeretnék a családokat, a fiatalokat faházas turistaszállásokkal és sátortáborral fogadni. Reméli, hogy négy év múlva fölépül egy négy + egy csillagos wellness szálloda is. Jelenleg 21 élményelem üzemel, de a fiatalok már a további attrakciók iránt érdeklődnek. A park eszközeit bordó egyenruhát viselő állandó és időszakos alkalmazott animátorok felügyelik, akik, a vezető szerint kulcsemberek, ezért arra törekednek, hogy a lehető legnagyobb kedvvel és hozzáértéssel végezzék munkájukat. A park most mintegy húsz fiatalnak ad munkát. A létesítmény télen is működik, tehát egész évben munkaalkalmat biztosít.
A parkba egész- és félnapos belépőt válthatnak a látogatók. Az egész napos belépő 4000 Ft-ba, a félnapos és a kedvezményes jegy pedig 2300 Ft-ba kerül. Az árak megállapításánál figyelembe vették a hasonló létesítmények, strandok, élményfürdők belépőit. Annak ellenére, hogy profitorientált vállalkozás, igyekeztek számos kedvezményt kínálni a látogatóknak. Ez az ár magában foglalja valamennyi élményelem használatát, nem kell külön fizetni például a lovaglásért vagy a zorb kipróbálásért sem. 
ImageExtrémparkról lévén szó, a vezető elmondta, hogy a fiatalok biztonsága érdekében az animátorok tanfolyamokon sajátították el az eszközök használatát és felügyeletét. A megvásárolt belépőjegy ára magában foglalja a látogatók balesetbiztosítását is.
Nyáron bentlakásos tábor várja a gyermekeket, ősszel pedig az olvasás-, írás- és számolászavarral bajlódó iskolásoknak szerveznek tanfolyamokat.
Jövőre várhatóan elkészül egy 1600 m2-es ökoturisztikai központ, amelyben a Mókussulival szorosan együttműködve valósítják meg a programokat.

Káldy József vezérigazgató a ForestPress-nek sem nevesítette az alapötlet gazdáját. A Mecsekerdő Zrt kollektívája a különböző szinteken tartott ötletbörzéin kristályosította ki az élménypark gondolatát. A turisztika és a kalandpark is szerepelt a megvalósíthatónak ítélt javaslatok között. Ezt követte a szakmai tapasztalatszerzés, amelynek során osztrák és német létesítményeket tanulmányoztak. Ezzel azonos jelentőségű a források előteremtése, amelyről a vezérigazgató elmondta, hogy az első ütem fedezetét az ÁPV ZRT és a Mecsekerdő Zrt biztosította. A következő lépcsőkben szándékoznak külső, többek között városi, megyei és EU forrásokat is bevonni.
Az erdészeti paradigmaváltás eme extrém példájának szükségességéről a zrt kollektíváját a vezérigazgató szerint könnyen sikerült meggyőzni.
– Jó ügy mellé könnyen odaállíthatók a kollégák – fogalmazott Káldy József. – Emellett nagyon jó a társaság korösszetétele. A mintegy 4 ezer hektárt kezelő erdőgondnokok többsége 3-5 éves gyakorlattal rendelkező fiatal szakember.
A 30-40 éves erdészeti igazgatók is tudják, hogy ma már 100 ezer m3–rel kevesebb a fakitermelési lehetőség a társaságnál. A munkahelyek megtartása, a korábbi színvonal tartása érdekében más árbevételi lehetőségeket kell teremteni.
ImageA vezérigazgató elmondta, valamennyien, így ő is nagy izgalommal várják, hogy a közönség miként fogadja az új létesítményt. Reményeik szerint már idén több tízezer látogatójuk lesz, és az évet 16 millió Ft eredménnyel zárhatják.
A 31/a jelzésű autóbusz óránként közlekedik Pécsről Árpádtetőre. Gépkocsival Komló irányából a 66-os főútvonalon érhető el a kalandpark.

Z. Z.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.