Thüringiai-magyar erdészeti együttműködés (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageCsépányi Péter termelési főmérnök ismerteti a Pilisben folyó  gazdálkodást

A kilencvenes évek közepén indult Thüringia tartomány és Magyarország miniszteriális szinten szerveződött együttműködése. Az eltelt időben több alkalommal tanulmányozták magyar, illetve thüringiai agrárszakemberek – köztük erdészek és vadászok – egymás országainak agráriumát.

Ezen együttműködés keretében az elmúlt héten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felkérésére az Állami Erdészeti Szolgálat szervezésében német erdész szakemberek jártak hazánkban. A Karl-Heinz Müller erdészetpolitikai osztályvezető (Thüringiai Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Környezetügyi Minisztérium) irányításával érkezett küldöttség látogatásának elsődleges célja a két ország együttműködése alapelveinek megújítása volt a kapcsolat még szorosabbá és eredményesebbé tétele érdekében. A 2009/2010-ig tartó időszak munkaprogramjának alapelveit Klemencsics András FVM főosztályvezetővel, valamint a Vadászati, Halászati és Vízgazdálkodási Főosztály képviselőjével fektették le.
A vendégeket kiemelten foglalkoztatta a 2007-től kezdődő új támogatási időszak, az annak erdészeti intézkedéseire vonatkozó magyar elképzelések. E tárgykörben élénk eszmecserét folytattak az FVM Erdészet Főosztály képviselőjével, speciálisan a mezőgazdasági területek erdősítését illetően pedig az ÁESZ és az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársaival.
Tájékoztatták a magyar szakembereket arról, hogy az ottani igazgatásban dolgozók jogszabályban is rögzített feladata a természet, az erdő alapvető folyamatainak természetes környezetben való megismertetése („fosrstliche Umweltbildung”) a thüringiai ifjúsággal. Ennek része az erdei iskola program is, csökkentve ezzel a távolságot a városban felnövők és a természet között.
Beszámoltak a Thüringiában sikeresen folyó erdőgazdálkodók felkészítését célzó programról (Waldbauernbrief), melynek célja az erdőgazdálkodók és az erdőtulajdonnal rendelkező, ám attól elidegenedő erdőtulajdonosok alapvető erdészeti információkkal történő ellátása. E tevékenységet az Európai Unió 80 százalékos mértékben támogatja, s bár a résztvevőknek bizonyos önrészt kell fizetni, az érdeklődés folyamatos és jelentős.
A német vendégek átfogó tájékoztatást kaptak az erdészeti igazgatás működéséről, az ÁESZ feladatairól, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében pedig Csépányi Péter termelési főmérnök ismertette meg a Pilisben folyó hagyományos tölgyerdő gazdálkodással és szálalással bükk, illetve tölgy elegyes gyertyános-bükk állományban. A vendégek elismeréssel szóltak az elért eredményekről, a magas színvonalon végzett szakmai tevékenységekről.

K. P.


(Információk Thüringia tartomány erdőgazdálkodásáról: http://www.thueringen.de/de/forst/)



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.