Már a Felvidéken gurul a csille és a rönk (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageForestPress fotók

2006. augusztus 9-én délben, Parassapusztánál átlépte északi határunkat a Miskolci és a Nyugat-magyarországi Egyetem közel negyvenfős csapata, a csille és a rönk társaságában; Októberben várhatóan Selmecbánya, Sopron és Miskolc testvérvárosi megállapodást ír alá.

 

ImageJúlius 30-án reggel Mészáros Károly, Takács Péter rektorhelyettesek és Papp Tibor doktorandusz köszöntője után indult el Sopronból az a gesztenyerönk, amelyet a TAEG Zrt. adományozott e nemes célra a soproni egyetemistáknak. A kérgétől megfosztott szelídgesztenye rönkre a faiparos hallgatók faragták az életfa motívumot és az egyetem történetét, 1735-től, Selmec, Sopron, Miskolc, Székesfehérvár és Dunaújváros címereivel.

 

 

 

ImageAmint azt Mészáros Bálint, alias Csavargó, a soproni csapat kapitánya a ForestPress-nek elmondta, az emlékmenet azért csúszott egy évet, mert a szlovákiai útvonalengedélyek nem érkeztek meg idejében.
A soproniak napi 25-30 km megtétele közben hét megállót tartottak (Fertőszentmiklóson, Csornán, Győrben, Gönyűn, Lábatlanban, Esztergomban és Bernecebarátiban). A csapatot 12-23 fő alkotta, köztük hat hölgy.

 

 

ImageA kormányos szerepét pedig Lonsták Nóra, alias Mazsola vállalta. A hallgatók között a faiparosok voltak többségben, az erdészeken és a közgazdászokon kívül, még dunaújvárosi közgazdászhallgató is csatlakozott hozzájuk.
Az érintett települések lakói rokonszenvvel fogadták és köszöntötték őket, sőt Gönyű polgármestere megvendégelte őket és üzemlátogatásra is meginvitálta a fiatalokat.

 

ImageBernecebaráti polgármestere, Kertész László pedig maga is csatlakozott rönktolókhoz a településtől a határig tartó szakaszon. Erről a településről még egy vendég csatlakozott, Máté Károly, az Ipolyerdő Zrt nyugalmazott erdőmérnöke személyében, aki e sorok írójának firmaévfolyamába járt.
A miskolci csapat Kertész Botond, alias Hiéna, 2001-ben végzett geológus vezetésével érkezett Ipolyvecéről a határátkelőhelyhez. Õk augusztus 1-jén indultak és Vadna, Királd, Hangony, Cered, Etes, Õrhalom voltak az előző állomáshelyeik.
ImageKertész Botond a ForestPress-nek elmondta, az emléktúra másik apropója az, hogy öt évvel ezelőtt írták alá a Selmecről elszármazott az utódintézmények azt a Deklarációt, amelyben hitet tettek a selmeci szellem és a hagyományok továbbviteléről és megőrzéséről. Az októberben esedékes ünnepségek során várhatóan Selmecbánya, Sopron és Miskolc testvérvárosi megállapodást ír alá.
A miskolciakat Patkó Gyula rektor, Bőhm Gyula bányász dékán, Gácsi Zoltán kohász dékán és Ormos Tamás bányász dékánhelyettes búcsúztatta, és az első métereken ők tolták a miskolciak speciális járművét, a mintegy 680 kg-os, gumikerekeken guruló csillét.

 

ImageA szerkezet oldalát a bányászjelvény és az erdészcsillag ékesíti.
Az induló stábjuk mintegy 12 főből állt, de ők is bővültek. Bányászok, kohászok, gépészek, bölcsészek, egészségügyi főiskolások és közgazdászok alkotják a társaságot.
A találkozáskor a soproni csapat bányásznótával köszöntötte a miskolciakat.

 

ImageA parassapusztai rövid pihenő alkalmával Haraszti Gyula, az Ipolyerdő Zrt vezérigazgató-helyettese üdvözölte az egyesült erőket, méltatva a kezdeményezés hagyományteremtő jelentőségét, a régi és az új karok közötti kapcsolat szerepét, és nem utolsó sorban a sportteljesítményt. Karnis Gábor főmérnök pedig átadta a társaság útravalóját, a „folyékony kenyeret” és a helyi specialitásnak számító kürtős kalácsot.
A határon meglepő rugalmassággal percek alatt lezajlott az útlevél és vámvizsgálat, és folytatták immár együttes útjukat az első túloldali település, Ipolyság irányába. Az esti pihenőt Palástán, a holnapit Berencsfaluban tartják, és 11-én érkeznek az ősi Alma Mater városába, Selmecbányára. A fogadásukra ott lesz Bőhm dékán és Selmecbánya polgármestere, Lichner úr is. Az ebédet követő rövid pihenő után autóbusszal indulnak vissza Miskolcra, ahol közös szakestélyen ünneplik a nem mindennapi teljesítményt.
ImageJó szerencsét! Üdv az erdésznek!

Z. Z.

 

 

 

A soproniak csapatát erősítette:
Böcskei Balázs alias Egy igazi mártír,
Csupor Gábor, alias A legenda újjáéled,
Dobai Rajmund, alias Dobermann,
Janik Bernadett, alias dr. Kóbász,
Kassai Levente, alias T.B.T.,
Koklács Tibor, alias Töki,
Kollár Tamás, alias Okoska,
Komáromi Gábor, alias John Lennon,
Kóta Márton, alias Edző,
Kovács Eszter, alias Sikoly,
Kovács Luka, alias söRabló,
Lelkes Szabolcs, alias Szasza mama,
Lonsták Nóra, alias Mazsola,
Mészáros Bálint, alias Csavargó,
Meszjár András, alias Gyarmati nőcsábász,
Perjési István, alias Günter,
Sándorfi Tamás,
Simon Nóra, alias Tanár néni,
Szász Balázs, alias Robie,
Szegedi Balázs, alias Jim,
Tikász Edina, alias Pindur Pandur,
Vezendi Gergely, alias Borsodi Bivaly,
Zergi Nóra.

 

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.