Országos vadásznap Szőcsénypusztán (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola adott helyet 2006. augusztus 26-án az országos vadásznapnak. A korábbi években itt rendezett megyei vadásznapok tapasztalatai alapján tudtuk, hogy az iskola kiválóan alkalmas ilyen esemény megrendezésére, és most sem kellett csalódnunk. A kellemes környezetben, jól felkészített helyszíneken – és kedvező időjárás mellett – sikeres rendezvény részese lehetett az a mintegy nyolcezer résztvevő, akik Somogyból és az ország különböző részeiről ellátogattak Szőcsénypusztára.

A vendégeket Kiss Vince, az iskola vezetője és dr. Diviánszky János, az Országos Magyar Vadász Kamara Területi Szervezete és a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke köszöntötte. Az országos rendezvényt Benedek Fülöp államtitkár az Országos Magyar Vadászati Védegylet Választmányának elnöke és dr. Gyenesei István a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő nyitotta meg.
A programok élén Hubertus misét mutattak be, mely egyben ősbemutató is volt, hiszen első alkalommal kísérték vadászkürtön, a Baranyai Vadászkürt együttes közreműködésével. A misét Henczel Szabolcs püspöki biztos celebrálta.
Azt követően kitüntetéseket adtak át, majd a legkülönbözőbb szakmai és kulturális rendezvények, vetélkedők zajlottak. Volt többek között vadászkutya bemutató, korongvadász verseny, magasles-építő verseny, vadászok főzőversenye, trófea bemutató. Az sem csalódott, aki nem szorosan a vadászat iránt érdeklődik, hiszen a színpadon operett, cigányzene, jazz műsorok váltogatták egymást, de a vásári forgatag is sok látnivalóval szolgált.                                               A vadásznap alkalmából átadták rendeltetésének a szakközépiskola vadonatúj lőterét.
Örökségünk Somogy Kincse
ImageAz országos vadásznap alkalmából adta át dr. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke a legújabb „Örökségünk Somogy Kincse” kitüntető elismeréseket. A Zselic és a zselici erdőállomány értékgazdájaként Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, míg a Somogyi vadállomány értékgazdájaként dr. Diviánszky János vette át a kitüntetéssel járó relikviákat – a 23 karátos arannyal bevont miniatűrt, a kisplasztikát és a diplomát.
Ahogy a ForestPress korábban már beszámolt róla, az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést 2004-ben adta át először a megyei önkormányzat kilenc somogyi érték gazdájának, melyet tavaly további tíz követett. A díjazottak lehetnek: somogyi természeti, kulturális értékek, különleges teljesítmények, életművek. A díjra minden somogyi lakos javaslatot tehet, az adományozásról a végső döntést a kuratórium hozza meg. A kitüntetéssel járó relikviák egy-egy példányát a nevezetességekhez kötődő települések, intézmények jeles napján adják át, egy példány pedig a megyeháza címertermébe kerül.

D. M.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.