Újjászületett a salgóbányai erdészlak (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageBemutatóközponttá alakították az Ipoly Erdő Zrt egykori erdészházát
Országszerte tapasztalható folyamat, hogy az erdészeti társaságok csökkentik az alkalmazottak létszámát, racionalizálják gazdálkodásukat. Ebből adódóan számos erdészház is „gazdátlanná” válik, s az ingatlan hasznosítása komoly fejtörést okoz a gazdálkodóknak.
Az Ipoly Erdő Zrt kreatív megoldással válaszolt az élet adta kihívásra: a használaton kívül árválkodó erdészházat bemutatóközponttá alakította.

Image– A Salgó várához vezető frekventált turista útvonal mentén álló épület alkalmasnak tűnt egy olyan létesítmény kialakítására, amely megkerülhetetlenül útjába esik a kirándulóknak, így a látogatottsága garantált – tájékoztatta a ForestPress-t Haraszti Gyula, a társaság vezérigazgató-helyettese.
A társaság az utóbbi években tudatosan váltja valóra azt az erdészeti paradigmaváltást, amelyről számos helyen és fórumon olvashattunk és hallhatunk az elmúlt évtizedben. A korábban elsősorban gazdasági szempontok által vezérelt társasági filozófia látványosan megváltozott számos erdőgazdaságnál, így például az Ipoly Erdő Zrt-nél is.
– A szemléletbeli változáson túl, ehhez természetesen elő kellett teremteni a forrásokat is – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. – Alapos karcsúsítás és racionalizálás után kezdhettünk hozzá a közjóléti beruházásokhoz. A helyzetünket könnyítette az energiafa árának az utóbbi években tapasztalható emelkedése is. Természetesen támaszkodhattunk az FVM közjóléti célú beruházásokra szánt forrásaira is. Így az elmúlt években többek között fölavattunk két kilátót, tanösvényeket, játszóteret. A most megnyitott Erdészházat követően, a közeljövőben újabb létesítmény adunk át a nagyközönségnek, és tervezzük egy erdei iskola létesítését is, szintén egy korábbi erdészeti épület átalakításával.  
Az erdő hármas funkciójához igazodva a társaság szakembereinek összetétele is változik. Olyan munkatársakat alkalmaznak, akik a közönségkapcsolatokban jártasak.
Az Erdészház koncepcióját Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt kommunikációs vezetője fogalmazta meg, aki elmondta, hogy arra törekedtek, a legkorszerűbb információs technika és az érzékszerveink általi tapasztalatszerzés együtt legyen jelen.
Ennek megfelelően újdonság az a sötétszoba, ahol kizárólag tapintás és a hangok útján tájékozódhatunk és szerezhetünk élményeket. Egy másik helyiségben az erdő különböző élőhelyeit bemutató montázsok láthatóak. Az elektronikus tájékoztató pult érdekes erdészettörténeti dokumentumokat mutat be. Az udvaron fedett szabadtéri helyiség biztosít kellemes körülményeket a szervezett foglalkozások számára.
A látvány, a természetes anyagok ízléses alkalmazása a tervező és a kivitelező munkáját dicséri.
Az avató ünnepség alkalmával Tóth Gábor az Ipoly Erdő Zrt gazdasági és termelési vezérigazgató-helyettese beszédében felidézte a környék történelmi, irodalmi és gazdaságtörténeti hagyományait, majd kijelentette, hogy az erdészeknek kötelességük megmutatni a szakma és az erdő értékeit.
Klemencsics András, az FVM Természeti Erőforrások Főosztály helyettes vezetője emlékeztetett arra, hogy magyar erdész szakember fogalmazta meg először az erdők hármas funkcióját. Az új létesítmény újszerű abból a szempontból, hogy a látogatók számára előtérbe helyezi az interaktivitást, a cselekvő részvételt, és a házigazdák kiemelt gondot fordítottak a fogyatékkel élők fogadására is.
Duska József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője hangsúlyozta, hogy a gyermekek számára a legfontosabb a tapasztalatszerzés. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a közjó a városi lakótelepen élő gyermekek és felnőttek számára a jó levegőt, a tiszta forrást, a felüdülést jelentő erdő jelentheti elsősorban, amit az erdészek tartanak fenn, úgy, hogy közben gazdálkodnak a fával, és nem mellékesen kilátót, játszóteret, bemutatóházat építenek. 
ImageAz ünnepség bensőséges hangulatát az Akkord Kohász Fúvósegyüttes és a Salgótarjáni Arany János Általános Iskola tanulói biztosították.

 

 

 

ImageA ház felavatását jelképező nemzeti színű szalagot Klemencsics András, Duska József és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgatója vágta át.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.