A párizsi hintafa (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageTóth József harmadik lett a párizsi motorfűrészes faszobrászversenyen
Korábban hírt adtunk arról, hogy szeptember 14-én, este 8 órai kezdettel, a kortárs művészeti múzeumként működő párizsi Tokió Palotában került sor arra az eseményre, amelynek során a résztvevőknek egyforma méretű farönkből, egységnyi idő alatt, művészeti tárgyat kell készíteniük. A versenyzők Stihl típusú motorfűrészt kaptak a produkcióhoz.

A magyar színeket Tóth József, fertőbozi – alpinista technikával dolgozó – fakitermelő-faszobrász képviselte.
A magyar versenyző nem gyakorolt a verseny előtt, mert úgy tudta, hogy a helyszínen közlik a témát is. Amint a ForestPress-nek elmondta, csak mentálisan készült a megmérettetésre.


 

ImageA vetélkedést a Szajna partján található Tokió palota mellett rendezték, az Eiffel toronytól néhány száz méterre.
A versenyzők kiválaszthatták a 2,30 méter magas, mintegy 80 cm  átmérőjű tölgy rönkök közül a nekik tetszőt, és tetszés szerinti témát fűrészelhettek. A motorfűrészt és a védőfelszerelést is szervezők biztosították a résztvevőknek.
Tóth József egy lombkoronás fára függesztett gyermekhintát mintázott. Mint mondta, ezzel azt akarta érzékeltetni, hogy a fát nem lehet elpusztítani.
A verseny reggel kilenckor kezdődött, és este nyolc órára kellett a nagyolással elkészülni, és akkor került sor a bemutató hivatalos megnyitójára. Fél tízig folytathatták a munkát majd az öttagú zsűri, élén egy olasz művész-elnökkel, elkezdte a munkáját.
ImageAz erős mezőnyben a zsűri értékelése szerint Tóth József az előkelő harmadik helyezést érte el. Az alkotásokat a Tokió palota kortárs múzeumban állítják ki.
A magyar versenyző, aki civilben egyéni vállalkozóként veszélyes körülmények között végzett fadöntéssel, fakivágással foglalkozik, néhány évvel ezelőtt a fakitermelő válogatott tagjaként, Gmundenben a világbajnokságon elért negyedik helyezése mellé most egy bronzérmet is szerzett.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.