Chem-túrán a Vaskapunál III. (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageGyapjaslepke műhely Szerbiában
Közel a Vaskapuhoz, a Duna-parti Donji Milanovacon, 2006. november 15. és 18. között tartotta a Chemtura a II. Nemzetközi Gyapjaslepke Konferenciát.
A festői fekvésű Lepenski Vir Hotel fogadta be a hét országból érkezett résztvevőket.
Az érdeklődő szakemberek hazájuk erdészeti és nemzeti parki szervezeteit képviselték. 

ImageDr. Mara Tabakovic-Tosics (Szerbia, Belgrádi Erdészeti Kutató Intézet) egy újabb előadásában a gyapjaslepke károsítás következményeként föllépő kárláncolat egyik tényezőjéről, a gombakárokról beszélt. Vizsgálatait megelőzően arra kereste a választ, hogy miként lehetne egyetlen permetezéssel a gombakárosítás ellen is védekezni, és megelőzni a kárláncolat kialakulását. 
Kísérleteik során összeállítottak egy olyan vegyszert, amely többek között növényi olaj adalékanyagot tartalmazott, valamint  olyan biológiai aktivátort, ami fokozza a növény ellenálló képességét.
Az új hatóanyagot elsősorban csemetekertek, fiatalosok védelménél alkalmazzák, sikerrel, elsősorban lisztharmat ellen. Többszöri kezelés szükséges, ezért felnőtt állományok esetén – a károsítás után megjelenő másodhajtások védelme érdekében volna érdemes – drága megoldásnak bizonyul.
A kutató elmondta, hogy az EU–ban éppen mostanában zajlik a növényvédő-szerek használatának egységes elvek szerinti újraszabályozása. Az erdőgazdálkodást, a kevés vegyszert alkalmazó, úgynevezett „kis kultúrák” közé akarják besoroltatni, szemben a sok vegyi anyagot felhasználó szántóföldi növénytermesztéssel.

ImageDr. Kondár László a gazdaságos és hatékony erdőműveléshez alkalmazható Crompton termékeket mutatta be.
A Basamid G talajkártevő mentesítő, baktériumok, gombák, fonalféreg, pajor és gyomnövény ellen hatékony általános fertőtlenítő. További előnye, hogy hamar lebomlik.
A Vitavax  2000 univerzális gombaölő, csávázó szer. A növekedést serkentő komponense elősegíti a nitrát felvételt. Jó eredményeket hozott a tölgymakk kezelésénél.
A Signal 300 ES rovarölő csávázószer amely, védőzónát képez. Pajor, drótférgek, csócsárolók ellen hatékony.
A Silvet L-73 tapadásfokozó adalékanyag, amely elősegíti a vegyszer bejutását. Csökkenti felületi feszültséget, szétfolyik a hatóanyag.
A Pantera 40 EC egy szuperszelektív egyszikű gyomirtó, elsősorban a siska nádtippan ellen ajánlott.
A Nabu S hasonló az előbbihez, de szem előtt kell tartani az alkalmazásakor, hogy nem szabad kiirtani az egyszikű gyomot teljesen, mert akkor a kétszikűek foglalnak teret, melyeket még nehezebb kiirtani.
A Gasoron G gyomirtó erdészeti célokra is jól használható, tölgy és bükk esetében, de karácsonyfa-telepen nem.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.