Az OEE vezetői értekezlete (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz Országos Erdészet Egyesület 2006. november 24-én, Budapesten, a Fő utcai székházban országos szakosztály-, helyi csoport és régióvezetői értekezletet tartott. A megbeszélésen részt vettek az OEE elnökségének tagjai is.
A tanácskozás napirendjén az egyesület kitüntetései adományozásának szabályzatmódosítása, valamint a 2007. évi program szerepelt.

Schmotzer András alelnök bevezetőjében elmondta, hogy az egyesület etikai szabályzat kidolgozását és bevezetését tervezi. Módosítani kell az egyesület szervezeti és működési szabályzatát, valamint hozzá kell fogni az alapszabály korszerűsítéséhez is.
Pethő József elnök beszámolt az elmúlt időszak jelentősebb eseményeiről, tárgyalásairól. Ópusztaszeren, a kétmilliomodik hektár magyar erdő átadása alkalmával tartott ünnepség után sor került az idei harmadik találkozóra Gráf József agrárminiszterrel. Amint elmondta, az Állami Erdészeti Szolgálat tarthatatlan helyzet és a vadászattal kapcsolatos ügyek újabb egyeztetéseket igényelnek. Az elnök tájékoztatta a résztvevőket, hogy további tárcákkal és a társadalmi szervezetekkel folytatott tárgyalások és újabb, a természetvédőkkel egyeztetett, közös lépések várhatóak.
Elmondta, hogy a közelmúltban az OEE két szakosztálya – az erdőművelési és az erdőrendezési – egy-egy szakmai anyagot készített a vadászatról, illetve az erdészeti szolgálat helyzetéről, működési feltételeiről. Ezeket a dolgozatokat az elnök átadta a miniszternek.
Pethő József beszámolt arról is, hogy az Erdészeti Lapok szerkesztő bizottsága intenzív munkába kezdett a lap megújítása érdekében. A kisebb-nagyobb változások folyamatosan jelentkeznek a folyóirat hasábjain. Ezzel egy időben folyik a lap internetes változatának fölépítésével kapcsolatos munkálatok is. A ForestPress úgy tudja, hogy az erdeszetilapok.hu oldal még ebben az évben elérhető lesz a világhálón. A domain-név bejegyeztetése már folyamatban van.
Az internetes megjelenés szükségessé tette az egyesület arculatának egységesítését is, ami viszont az immár két éve szünetelő oee.hu egyesületi honlap újraindítását késlelteti.
Ormos Balázs főtitkár szerint ez utóbbi is elindulhat még 2006-ban.
Schmotzer András ismertette a kitüntetési szabályzattal kapcsolatos javaslatokat, melyek szerint egy, az erdésztechnikus kollégák szakmai elismerésére hivatott, új kitüntetést alapít az egyesület. A kitüntetés névadójára több javaslat is érkezett, így Decrett József – a XVIII.-XIX. század fordulóján élt királyi kamarai erdőmester –, valamint Roth Gyula és Dévényi Antal kortárs erdőmérnökök. Az élénk vitát követően a jelenlévők többsége a középfokú végzettségűeknek alapított új díj 2007. évi bevezetést, a Bedő- és Kaán-díjjal egyenrangú besorolást, az évenkénti 3-3 kitüntetettet és Decrett József névadót támogatta.
Az egyesület 2007. évi programjából meg kell említenünk az Alkotmány utcai egykori székházunk újbóli birtokbavétele érdekében folytatódó jogi lépéseket. Ismeretes, hogy a székház Erdésztermét a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal kötött szerződés értelmében az évenkénti választmányi ülés alkalmával igénybe veheti az egyesült. További fejlemény, hogy a helyiség hangulatos berendezése érdekében az egyesületi könyvtár állományából számos relikvia elhelyezésére is sor kerül az Erdészteremben.  
A szervezeti élet fejlesztése terén az elnökség tagjai közötti munkamegosztás javítását, valamint a Vállalkozások Pártoló Tagi Tanácsa létrehozását javasolja az egyesület irányító testülete. Az oktatási intézményekkel való kapcsolattartás élénkítését, és a régióképviselők tájékoztatási munkájának javítását is szorgalmazza az elnökség.
Az egyesület elnöksége által szervezendő, jövő évi tervezett programok között szerepel például kihelyezett elnökségi ülés Kárpátalján, Kőrösmezőn, az OEE 125 éve tartott Közgyűlése tiszteletére, emléktábla avatással (augusztusban), a „Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben….” címmel a XI. ERDÕK HETE, a Selmeci Szalamander (mindkettő szeptemberben), az Országgyűlés  Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Gazdasági Bizottságainak közös ülése az erdészet-természetvédelem jövője ügyében, Szili Katalin házelnök asszony védnökségével (időpontja még nem ismert), valamint az OEE évzáró rendezvénye.
A régiók kiemelt rendezvényei közül említésre érdemes a XV. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny, a Pannónia Nemzetközi Erdésztalálkozó, a Bedő Albert díjasok találkozója, a faanyag energetikai hasznosításával kapcsolatos konferencia, valamint az újságírók hagyományos kirándulása.
A helyi csoportok rendezvényei között meg kell említeni az Országos Erdész Bált, a 2007. évi Vándorgyűlést (Kecskemét, június 22-23.), a WOOD TECH Erdészeti Szakkiállítás és Konferencia idején tartott főmérnökök szakmai találkozóját (Sopron, szeptember 5-8.), az EFDSZ Sportnapot, az Erdésznők Országos Találkozóját (a HM Kaszó Zrt. szervezésében), valamint az Erdőrendezési Napokat (ÁESZ).
2007-ben várhatóan megjelenik a Pápai Gábor által szerkesztett monumentális szakmai életút sorozat, a Gyökerek és lombok VI. kötete. Kiadják az Erdei fák és cserjék című, népszerű és keresett könyvet, valamint az erdészeti erdei iskolákat bemutató füzetet.
A nemzetközi kapcsolatok terén tervezi az egyesület a horvát testvérszervezettel meglévő kapcsolat megújítását. Felveszi a kapcsolatot a boszniai és a hercegovinai Erdőmérnökök és Erdésztechnikusok Egyesületével. Hasonlóan kapcsolatfelvétel várható a szerbiai és a szlovákiai szövetséggel is. A bajorországi Straubingban rendezendő megújuló energia szakvásáron Magyarország lesz a díszvendég. 
Erdészeti Lapok fejlesztésével kapcsolatban a program tartalmazza a lap működési rendjének elkészítését, valamint a lap gazdálkodásának átvilágítását.
A vita során több felszólaló hangsúlyozta az egyesületi honlapok fontosságát.
A Közönségkapcsolatok szakosztály részéről kiemelték, hogy a tervezet egyetlen szóval sem foglalkozik az egyesület sajtó- és PR munkájával.
Az elmúlt időszak számos példáját adta, hogy az érdekérvényesítésben a kommunikáció manapság fontosabb, mint sok más terület. Ennek ellenére – úgy tűnik – az egyesület még mindig nem tekinti alapvető feladatnak ezt a területet. 
Az egyesület elnökségében ki kellene jelölni egy, a területért felelős tagot.  Õ tenne javaslatot az egyesület kommunikációs tervére, felügyelné az egyesület sajtómunkáját és ellátná az egyesület szóvivői teendőit is.
Gyakorlati teendői közé javasolható többek között az Erdészeti Lapok utcai árusításba való bevezetésének előkészítése, az újságírók kirándulásának megszervezése, együttműködés a Nemzeti Erdőprogram kommunikációs munkacsoporttal, valamint az egyesület Közönségkapcsolatok szakosztályával. Meg kell oldani az MTI Országos Sajtószolgálat számára adható OEE közlemények befogadtatásának intézését, valamint az OEE központi és egyéb nagyrendezvényei sajtótámogatásának megszervezését.
Õ tenne javaslatot az erdészeti témákat színvonalasan feldolgozó újságírók egyesületi kitüntetésben, elismerésben való részesítésére, és gondoskodna az elnökségi ülésekről, értekezletekről szóló közlemény kiadásáról.
Javasolták, hogy az Erdészeti Lapok olvasói körében ismételjék meg a korábbi felmérést, a helyi csoportvezetők bevonásával.
A szakosztály részéről indítványozták, hogy a Mindentudás Egyeteme előadói sorába az egyesület is tegyen javaslatot erdészeti téma előadójára.

 
 

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.