Az OEE küldöttgyűlése a régi székházban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image120 évvel ezelőtt adták át az egyesület székházát, ebből az alkalomból bemutatták a fölújított Erdész-termet
Az Országos Erdészeti Egyesület 2006. december 8-án, az Alkotmány utcai egykori székházának Erdész-termében tartotta ünnepi küldöttgyűlését. A küldöttek egyhangúlag elfogadták a Decrett-díj megalapítására tett javaslatot.

Pethő József, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, és emlékeztetett, hogy 2005-ben határoztuk el, az ünnepi alkalmakat az egykori székház Erdész-termében rendezzük.
Mondandója elején arról tájékoztatott, hogy az épület sorsa a jelenlegi kormányzati átszervezések miatt bizonytalan.
Az elnök a továbbiakban felidézte, hogy 1886. december 12-én avatták föl azt az épületet, amit az erdészek pénzéből emeltek. Nagyszerű gondolatok születtek ebben a székházban, ahonnan a korszerű szellemiségünk elindult – fogalmazott. Az egyesület, bár Pozsonyban alakult, hamarosan áttette működési központját Pestre.
A közelebbi múltra visszatekintve emlékeztetett, hogy 1949. februárjában ülésezhetett utoljára az Alkotmány utcában az elnökség. Következett az államosítás és többé nem térhettek vissza elődeink.
A rendszerváltozás hozta el a (jelképes) visszatérés lehetőségét. ImageElhelyezett az egyesület egy emléktáblát az épület korábbi főbejáratánál, 2000-ben pedig engedélyezték az Erdész-terem alkalmankénti használatát.
2001. december 6-án tartotta ott ismét az egyesület a küldöttgyűlését.
2006-ban mód nyílt az Erdész-terem fölújítására.
A jelenlegi vendéglátó Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nevében Brunner Orsolya, a protokoll osztály vezetője köszöntötte a megjelenteket. Fölidézte, hogy társadalmilag hasznos törekvések indultak el ebből az épületből. Tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a minisztérium a reprezentatív tárgyalásait folytatja ebben a teremben. Javasolta, hogy készítsenek egy kiadványt az épület történetéről. Reményét fejezte ki, hogy a lehetséges új tulajdonos is lehetőséget biztosít a terem használatára. Rámutatott, hogy összefogásból milyen fantasztikus dolgok születhetnek.
Ormos Balázs, az egyesület főtitkára kiemelte, hogy ezt az épületet a kisemberek építtették föl, a XIX. század második felében. A rekonstrukciónál nagy segítségre voltak a korabeli fotográfiák. Kiderült, hogy az egykori egyesület egyik munkatársának leszármazottja a jelenlegi intézmény alkalmazottja. Ezt Riedl Gyula, az egyesületi könyvtár korábbi őre fedezte föl a névazonosságból.
Sárvári János a könyvtár jelenlegi őre elmondta, hogy a felújítást végző belsőépítészek könyvtárakban kutattak az eredeti dokumentumok után, amelyek szinte teljes egészükben előkerültek (a tervek, parketta minták, rajzok).
2006. augusztusában kezdődtek meg a munkálatok. Az óriási vitrint emléktárgyakkal töltötték föl, és az egyik falra az úgynevezett Bedő-térkép is fölkerült. A függönyzáró drapéria mintáját pedig az egykori egyesületi oklevél díszítő motívumaiból vették.
A főfalat Bedő Albert életnagyságú festménye díszíti. Õ volt az az elnök, aki ebben az épületben lakott, és halálakor itt ravatalozták fel.
ImagePápai Gábor, a Gyökerek és lombok 5. kötetének bemutatásakor elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt fogott kamerát, hogy megörökítse a szakma nagyjainak élettörténetét. Azóta közel száz felvételt készített, s eddig 48 portré jelent meg könyv formájában. Sajnálattal jegyezte meg, hogy mindig az anyagfelvétel a munka könnyebb része, mert a kiadáshoz az anyagi feltételek megteremtése nehézkesen megy.
A szerkesztő a kötetben szereplő néhány kolléga a kiadáshoz írott leveléből részleteket olvasott föl, majd Firbás Oszkár mondott köszönetet.
Elmondta, hogy a sorozat Bánó László kollégánk ötlete volt annak idején, és Pápai Gábor múlhatatlan érdeme az interjúk felvétele és kötetekbe szerkesztése.

Pethő József a küldöttközgyűlés bevezetőjeként hangsúlyozta, hogy régi mulasztásának pótlásához érkezett az egyesület, amikor kifejezetten a középfokú végzettségű kollégák szakmai munkájának, életművének elismerésére új díjat készül alapítani.
ImageKertész József ismertette a leendő névadó, az erdőmunkás családból származó Decrett József életútját, szakmai érdemeit. Felhívta a figyelmet, hogy a mai erdészetvezetői munkakörnek megfelelő beosztásba annak idején maga I. Ferenc király nevezte ki Decrettet.
A küldöttek közül Balázs István és Vadas Ferenc támogatólag javasolta a névadót.
A küldöttgyűlés a javaslatot egyhangúlag elfogadta, ezzel az egyesület legújabb kitüntetése a Decrett József emlékérem.
A küldöttgyűlés megváltoztatta a korábbi határozatát, és úgy döntött, hogy egyelőre nem tér át a hét régiós felépítésre. Holdampf Gyula megjegyezte, hogy a kérdést napirenden kell tartani, mert a hét tervezési-statisztikai régiót előbb-utóbb be kell vezetni Magyarországon is az EU-kapcsolatok miatt.
Pethő József zárszavában leszögezte, hogy nem adja fel a küzdelmet minden olyan tendenciával szemben, amely mögött a szakma elleni szándék húzódik meg. Emlékeztetett, hogy a szakma alapkövét jelentő ÁESZ érdekében a miniszterelnökig jutottak el. Egyelőre úgy tűnik, hogy az erdészeti szolgálat teljes átszervezése lekerült a napirendről, de ébernek kell lenni.
A küldöttek végezetül koszorút helyeztek el az épületet díszítő emléktáblán.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.