Szent Borbála napi erdész-bányász szakestély Egerben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA tavasszal sikeresen megrendezett országos bányász-kohász-erdész találkozó után ismét összegyűltek a rokonszakmák képviselői Egerben, az első, de remélhetőleg nem utolsó közös erdész-bányász Szent Borbála napi szakestélyen. Az Egererdő Zrt. és az egri OMYA Hungária Kft. által szervezett rendezvényen mintegy negyvenen a bányász szakmát és közel húszan az erdész szakmát képviselték.

Az estét baráti beszélgetéssel egybekötött vacsora indította, majd hivatalosan is sor került a szakestély megnyitójára.
A hagyományoknak megfelelően megválasztották a szakestély elnökét, Markó István bányamérnök személyében, aki kijelölte cantus presesnek Törő György bányamérnököt, contra punktnak pedig Sipos Sándor erdőmérnököt. A jelenlévő firmák Schmotzer Andrást választották major domusnak. Az elnök ünnepélyes köszöntője után a háznagy közzé tette a szakestély házirendjét, majd az elnök röviden ismertette a közös szakmák bölcsőjének – a selmeci akadémiának – a történetét.
A közös éneklések és felszólalások, személyes, valamint néhány humoros történet mesélése közben megemlékeztek Selmecbányáról és az utolsó szakestély óta elhunyt kollégákról is.
Mivel több arra „érdemtelen” civil is helyet foglalt a terített asztaloknál, két kiválasztott „sötét lelkűt” feladatok elé állítva vizsgáztattak. A sikeres feladatok teljesítése után az egyik balekot megkeresztelték, míg a másik nőnemű vizsgázót fiúvá avatták.
A szakestély hivatalos része az erdész, bányász és kohász himnuszok eléneklésével zárult, de a kötetlen éneklés és beszélgetés egészen az éjszakába hajlott.

Fridél Veronika


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.