Megelőzni a falopást (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA falopások felderítése mellett a megelőzésre kell a figyelmet fordítani, hangsúlyozta Papp Kálmán, a Mecsekerdő Zrt ellenőrzési igazgatója a ForestPress-nek a január 26-án, Nagymátén rendezett tanácskozást követően. A falopás és az illegális fakitermelés jelensége nem kerülte el a Dél-Dunántúlt sem.

Az utóbbi időben, jelentős mértékben nőtt Baranya megye erdeiben is az illegális fakitermelés és a faanyag illetéktelen elvitele, amely az erdőtulajdonosoknak és erdőkezelőknek, – köztük a Mecseki Erdészeti Zrt.-nek – érzékeny veszteséget okoz. Az elmúlt évben 540 m3 fát tulajdonítottak el a társaság erdeiből, amely mintegy 7,8 millió Ft kárt jelent. A falopás mintegy 60 százaléka élőfa kivágásával történt, a fennmaradó 40  százaléknyi mennyiséget, pedig erdei rakodóról tulajdonították el.
E társadalmilag rendkívül káros bűnözés visszaszorítása a társaság szakszemélyzetének erejét és felkészültségét is meghaladja.
Ezért határozta el a Mecseki Erdészeti Zrt. vezetősége, hogy ennek a deviáns jelenségnek a visszaszorítása érdekében az ügyben kompetens szolgálatokkal, szakemberekkel kicseréli tapasztalatait, egyezteti és összehangolja a tennivalókat.
A pénteki tanácskozáson kilenc szervezet 36 képviselője vett részt, cserélt információt és mondta el véleményét a jelenségről.
Az igazgató kifejtette, hogy a bűnözés által leginkább fertőzött terület az Ormánság, illetve Észak-Baranya, Komló térsége. A lopáskárok mintegy harmada nem az úgynevezett „megélhetési bűnözés” kategóriájába tartozik, hiszen ezekben az esetekben alkalmanként több mint 10 m3-t, tehát kereskedelmi mennyiséget loptak el. A társaság erdeiben nem a tarra vágás módszerét választják, hiszen az, nagy kockázattal jár. Ez utóbbi módszer szinte kizárólag a magánerdő tulajdonosokat sújtja.
A társaság nem nézi tétlenül a bűnözést, hanem igyekszik megnehezíteni a tolvajok dolgát. Eddig 88 sorompót állítottak fel az erdei útjaikon, és ebben az évben további 12 útzárat helyeznek el a leginkább veszélyeztetett területeken.
A súlyos helyzetből való kiút másik lehetősége, hogy az elesettebb embereknek a vágásterületen olcsó fagyűjtést engedélyeznek, ahol is a „takarítást” elvégezve beszerezhetik a téli tüzelőre valót. Ez a társaságnál több ezer köbméter faanyagot jelent évente.
A kitermelt értékes faanyagon pedig, a rönkök vágásfelületén, az úgynevezett bütün, jelzőkalapáccsal feltüntetik a származási helyet. Ez megoldás a közúti és telephelyi ellenőrzéseknél nyújt eligazítást és segítséget a hatóságoknak.
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Takátsy Zoltán főhadnagy számolt be az eddig végzett munkájukról. Ismertette a siklósi kapitányság által e témában készített tanulmányt, amely az állapotfelméréstől kezdve az intézkedési tervig és az elért eredményekig áttekintette a falopás és illegális fakitermelés témakörét.
A Mecsekerdő Zrt részéről Papp Kálmán beszámolt arról a levélváltásról, amely az ÁPV ZRT vezérigazgatója és az Országos Rendőrfőkapitány között zajlott. A két fél együttműködésének egyik eredménye ez a tanácskozás.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a falopások felderítése mellett elsősorban a megelőzésre kell a figyelmet fordítani. Az erők egyesítésével az érdekelteknek „több szemük” lesz, nagyobb hatékonysággal tudják elejét venni a károkozásnak.
A rendőrség által kidolgozott együttműködési javaslat alapján már péntektől megkezdődik az információcsere a felek között.
A társaság felkérte a Baranya Megyei Közlekedési Felügyeletet is a közutakon a szállítmányok fokozott ellenőrzésére, a fa eredetét igazoló okmányok számonkérésére.
Az együttműködés nem új keletű, hiszen a siklósi kapitányságnak már volt hasonló megállapodása a korábbi Állami Erdészeti Szolgálat Pécsi Igazgatóságával.
A Pécsi Határőr Igazgatóság részéről Dakos József dandártábornok, igazgató beszámolt arról, hogy a schengeni határ áthelyeződése miatt bővül az intézkedési jogkörük. Tevékenységük során számos alkalommal akadályoztak meg falopást, illegális fakitermelést. Ezek között volt 900 köbméteres eset is. A dandártábornok is az információcsere fontosságát emelte ki, és szoros együttműködést ajánlott fel.
A Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége képviseletében Tóth Tibor, szintén együttműködésről biztosította résztvevőket. Az ő jelenlétük jóval nagyobb terület ellenőrzését teszi lehetővé, mint amit a társaság szakszemélyzete át tud tekinteni. A polgárőrök is jogosultak az ellenőrzésre, a fa eredetének számonkérésére.
A VPOP Dél-dunántúli Régiós Parancsnokság részéről Hajgató Zoltán alezredes, parancsnok felajánlotta a mobil ellenőrző csoportjaik segítségét, amelyek élve jogosítványaikkal ellenőrizhetik a szállítmányokat, azok eredetét. A hatáskörük ezen túlmenően kiterjed a Tűzép-telepek készletének ellenőrzésére, a bevételi számlák áttekintésére is.
A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Jeszták Lajos elmondta, hogy ők a védett területeken illetékesek, és figyelmük kiterjed az egyre inkább elharapózó illegális hulladéklerakásra is.
Varga Tamás, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetője az erdészeti törvény módosítását sürgette. Ő is megerősítette, hogy az engedély nélküli fakitermelés a magán-erdőtulajdonosokat érinti, míg a falopás elsősorban az állami területeket.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.