Érdekességek a kormány extrémsport-listáján (InfoRádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. december 28.
Még kockázatosabb lett az extrém sport Magyarországon, miután a kormány kivonta az ingyenes biztosítási körből azokat a sportokat, amelyeket egy szakértői bizottság extrémnek minősített. A lista érdekesre sikerült.

Hivatalosan is extrém sportnak minősült a vízisí, a jet-ski, a vadvízi evezés, a magashegyi expedíció, a hegy- és sziklamászás az V. foktól, a barlangászat, a bázisugrás, a bungee jumping, a falmászás, a roncsautó sport, a rally és a hőlégballonozás. (Ezzel szemben nem került a listára számos más, szintén veszélyes sportág, például a gördeszka és a down hill.)
Az extrém sportok kategória kialakításánál megkérdeztük a szakmai kollégiumok, az ÁNTSZ, és a biztosítók véleményét is - mondta el az InfoRádióban az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.
Horváth Ágnes hozzátette: más országok és a biztosítók gyakorlatát vették figyelembe, valamint támaszkodtak a hazai szakértők véleménye.
A politikus elárulta, hogy a sportszövetségeket nem kérdezték meg. Hozzáfűzte: nagyon sok esetben nem kérdezhető meg minden érdekelt.
Homályos részletek
Az államtitkár nem tudta megmondani, hogy ez milyen kiadásokkal jár az érintettek számára. Mint mondta: nem tudja pontosan, hány baleset történik, és a biztosítási díjakkal sincs tisztában.
Horváth Ágnes azt sem tudta megmondani, hogy az állam mennyi pénzt spórol meg a szigorítással.
Az életmentő beavatkozások továbbra is ingyenesek maradnak, de az életmentés utáni beavatkozásokért már fizetni kell - mondta az államtitkár.
A kérdésre, hogyan lehet majd bizonyítani, hogy a sérülés sportolás közben történt, Horváth Ágnes úgy válaszolt: bízik abban, hogy aki sportol, nem fog csalni.

Herczeg Zsolt


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.