A Mátra síterepei már csak hóra várnak (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 2007. január 8.
Már csak a hóra várnak a mátrai sípályák, egyébiránt felkészültek a síelők fogadására. Az eddig megszokott szolgáltatások mellett több újdonság is várja az ország legmagasabb hegyére látogatókat. A kékestetői sípark 3,2 kilométernyi, összesen öt darab különböző nehézségű és hoszszúságú pályával, snowboard- parkkal és síóvodával várja idén a síelőket.
Újdonsága, hogy az eddig működő déli pályák mellett megnyitották a hegy északi lejtőjén lévő nagypályát is, ahol 600 méter hosszú, 150 méteres szintkülönbségű, fekete és piros jelzésű lesiklóterep található. A síelőket itt csákányos felvonó szolgálja majd ki. Szintén változást jelent, hogy a snowboardpark átkerült az északi oldalra, így nagyobb szintkülönbségű, kalandosabb pályát alakíthattak ki a hódeszkások részére.
A déli oldalon megmaradtak az eddig jól bevált pályák, így az ország leghosszabb, 1800 méter hosszú lesiklórésze is. Akik végigsíelik a szakaszt, a Veronika rétről továbbra is buszokkal térhetnek vissza Kékestetőre. A déli szakaszon tárcsás felvonók húzzák fel a hegyre a sportolókat.
A síovisoknak tolókaros és húzólift segít feljutni a lejtő tetejére, a számukra kedvező tanulópályákra.
Aki még nem tanulta meg ezt a remek téli sportot, azok Kékestetőn új formában, az úgynevezett síakadémián sajátíthatják el az alapokat, vagy csiszolhatják tovább tudásukat. Emellett a téli sportokhoz szükséges felszereléseket is bérelhetünk a hegyen, illetve javíttathatjuk a vad száguldásban megsérült eszközeinket. Szintén meglepetés, hogy az oktatást és a felszerelések bérlését ebben az évben az ismert tévés személyiség, Klauszmann Viktor és csapata fogja össze.
Az ország legmagasabb pontján, a kékesi kilátónál remek étteremben, a pályák tetején alpesi hangulatú teraszos melegedő büfében pihenhetjük ki a fáradalmakat. Igény szerint motoros szánon túrákat is tehetünk a Mátrában. A sok új szolgáltatás ellenére a napi bérlet ára a tavalyi 3500 forint helyett az idén csak 3800 forintra nő.
A mátraszentimrei síparkban 3400 méter hosszúságú lesiklóterep várja a síelőket, három piros, három kék és egy fekete pályával. A hangulati elemekkel tarkított síparkot elsősorban családok számára tervezték. Itt két új csákányos felvonóval gyarapodott a liftek száma, és új hóágyúkat szereztek be a fenntartók annak érdekében, hogy minél jobb minőségű pályán és időben minél hamarabb, illetve tovább lehessen használni a síparkot.
Az apróságok a Jegesmackó síóvodában kezdhetik el a lesiklás alapjait. A szánkózók külön pályán száguldhatnak a lejtőn. Lehetőség van kivilágított pályán esti síelésre is. Aki csupán csak a barátaival szeretné uralni az éjszakai pályát, 100 ezer forintért kibérelhető a megvilágított lesikló. A terepen több hangulatos rönkház melegedő várja az átfázott síelőket, szánkózókat. A síparkban a hétvégi felnőtt napijegy 4800 forintba kerül, hétközben pedig 4200 forintot kell fizetni.
Galyatetőn pedig jól előkészített sífutó terep található, ahol több kilométer hosszúságban űzhetik és élvezhetik a síelésnek ezt a fajtáját.
Addig is, míg nem esik le a hó, érdemes felkészülnünk a télre, a síelők weblapján, a www.sielok.hu -n minden fontos információ beszerezhető a hazai síelés részleteiről.
Sárközi Judit

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.