Aconcagua 2008 - Székelyek hódítanák meg Dél-Amerika csúcsát (figyelo.ro)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
December 25-én indult az Aconcagua 2008 nevet viselő expedíció, melynek célja Dél-Amerika legmagasabb, 6962 méteres csúcsának meghódítása. Az argentínai hegycsúcs megmászására 10 székelyföldi és egy partiumi hegymászó készül. Szándékaik között szerepel annak bebizonyítása, hogy székelyek is feljuthatnak a hét földrész legmagasabb csúcsaira.

Ha sikeres csúcstámadást hajtanak végre, ez lehet a hegymászók által emlegetett "big seven" negyedik állomása. Korábban az európai, afrikai és észak-amerikai kontinensek legmagasabb pontjait mászták meg. Álmaik között szerepel természetesen a Mount Everest megmászása is, ám - mint mondták - előtte egy felkészülő mászást szeretnének végezni, ezért választották az Aconcaguát. Az Alpin Sport Egyesület expedícióján tizenegy személy vesz részt, soraik között négy nővel: Tulit Zsombor, Dan Manolachescu (mindketten Sepsiszentgyörgy), Bertoti Zsolt és Koter Adél (mindketten Csíkszereda), Bodrogi György, Csáki Emese, Tóásó István (mindhárman Székelyudvarhely), Barabás Márta (Gyergyószentmiklós), Horváth István (Parajd), Farkas László (Nagyvárad), Németh Mónika (Marosvásárhely).
A csúcsra törés során naponta 400-600 métert emelkednek, tervek szerint 17 napig lesznek a hegyen. A 4250 méteren fekvő alaptábort az év utolsó napján érik el, a csúcstámadást január 6-án kezdenék. Az expedíció költségvetése több mint 100 ezer lejt tesz ki. A Hargita Megyei Tanács a közelmúltban egy közel 10 ezer lejes támogatást szavazott meg az expedíció tagjainak.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.