Freeride fesztivál a Kárpátok lankáin (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-03-02. - Adrenalinhajhászok vidékünkön
Az elmúlt hétvégén téli sportok fenegyerekei – akik a hétköznapi lesiklásnál valamivel extrémebb élményre vágynak – gyűltek össze és versenyeztek a Kárpátok lankáin.

A síelést és snowboardozást egy magasabb dimenzióra emelő adrenalinhajhászásban százharmincnégy ukrán, orosz, szlovák és cseh versenyző freeride-ban, jibbingben és freecrossban mérte össze tudását az ökörmezői járási Fülöpfalva (Pilipec) melletti Hemba-hegyen.
A verseny nem indult gördülékenyen. A Kárpátok szeszélyes és változékony időjárása megtréfálta a versenyzőket és a szervezőket. A megnyitót megelőzően az égen sötét fellegek tornyosultak, és rövid idő elteltével "leszakadt az ég". A versenyzők testi épsége érdekében kénytelenek voltak elhalasztani az első rajtot. Ahogy elvonultak a felhők, végre kezdetét vette a versengés.
Elsőként a freeride-osok vették birtokba a pályát. A freeride nem más, mint a jelölt pályákon kívüli, érintetlen hegyoldalakon mélyhóban való lesiklás, más néven off-piste, mélyhósízés sítalpon vagy hódeszkán – világosít fel Mikola Alehin, a sportág egyik képviselője. A mélyhósízés kétségtelenül látványos dolog, teszi hozzá, de amilyen nagyszerű, olyan veszélyes is lehet. Attól, hogy valaki le tud jönni egy kezelt pályán még nem biztos, hogy ez mélyhóban is menni fog. További nehézséget, veszélyforrást és kihívást jelentenek a kiálló sziklák és fák, amelyeket esetenként át kell ugrani, vagy meg kell kerülni. Ezért speciális védőöltözetre is szükség van (gerincvédő, bukósisak). A sportolók a versenyen, amellett, hogy lesiklanak, különböző ugrásokat is bemutatnak, ezeket a bírák pontozzák. Bármilyen meglepő, az erősebbik nem mellett a gyengébbik is képviselteti magát a kicsit se veszélytelen sportágban.
A versenyzők átlagéletkora huszonhat év – mondja Kiril Kocserhin, az egyik szervező. – A fiatalokon kívül az "öreg rókák" is megtisztelték jelenlétükkel a kárpátaljai versenyt. A sportolók maguk döntik el, hogyan és merre ereszkednek le a hegyoldalon, mivel nincs kijelölt, megszabott pálya. Ezért is minden leereszkedés egyéni és megismételhetetlen. Minél bonyolultabb és látványosabb a lesiklás, annál több pontot ér.
Ahogy a freeride, úgy a freecross is adrenalinnövelő, extrém sportág, ami annyiban különbözik a mélyhósízéstől, hogy itt négyen rajtolnak egyszerre és egy kijelölt célvonalon kell áthaladni.
Mire kell odafigyelni a lesiklásnál? – kérdeztük Mihajlo Temperától, a sportág ismert ukrán alakjától: "Legfontosabb az állandó kontroll a lécek, az irányítás fölött. Egy rossz mozdulat és nagyot bukhatunk. Végig magabiztosnak kell lennünk, hogy legyőzzük a hegyet. Ezt a sportágat nevezhetjük egyfajta életérzésnek, önkifejezésnek."
Mi a vonzó ebben a sportágban? Sztaniszlav Vahrusev, az ismert sportoló ezzel kapcsolatban kifejtette: lesiklás közben a gyorsaság, az elsuhanó fák, sziklák, ugrások közben felszabaduló adrenalin egyfajta szabadságérzést ad. Mintha repülnénk, suhannánk a szélben. Rádöbbensz, milyen porszem vagy a hegyhez képest, ugyanakkor úgy érzed, része vagy mindennek.
A sportrendezvény utolsó versenyszáma a jibbing, amely a legújabb őrület a snowboardosok körében. A jibbing azt jelenti, csúszni a hó kivételével bármi máson, legyen az korlát, fatörzs, lépcső, pad. De persze leggyakoribb a korláton, legmenőbb pedig az utcai korlátokon való csúszás – tudjuk meg Kiril Kocserhintől. Külön pályát kellett építeni, két öt méter hosszú korláton csúszhattak a versenyzők. A sportág még gyerekcipőben jár, ennek ellenére harmincnégyen küzdöttek az elsőségért, köztük három lány. Szíjjártó Erika


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.