Miskolci siker az indiai síversenyen (Borsod OL)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Miskolc - Kosztoványi Norbert néhány napja jött haza Indiából, ahová freeride síelésre indult, de ott tartózkodása során belebotlott egy különleges versenybe, amit végül meg is nyert. 

Ha már ott volt, elindult és megnyerte az Indiában megrendezett síversenyt a miskolci sportember.
- Hogy mit jelent a freeride síelés? – kérdezett vissza a volt magyar válogatott síelő. – Olyan helyen síelni, ahol nem hogy pálya, de nyomvonal sincs, tulajdonképpen a szűz hóban, a porhóban siklást, és sziklákról ugrálást kell ezalatt érteni. Indiában is az ellenőrzött pályán túl, a hegyimentők működési területén túleső részén, a Himalája előhegységben, a pakisztáni határtól kb. 30 kilométerre élvezetük a freeride-os örömöket.
Nem kezdőknek
Mint megtudtuk: a síelésnek ezt a formáját nem kezdőknek találták ki, és nem is tanácsos partner nélkül elindulni az ellenőrzött terepen túlra – erre tábla is figyelmezteti a síelőket -, és szükség van speciális felszerelésre, ami a lavina esetén mentheti meg az ember életét.
- Indiában még nem voltunk, és emellett ez az a hely, ahol a világon a legmagasabbra, 4000 méter fölé, kabinos felvonó viszi fel a síelőket – válaszolta arra a kérdésre a miskolci sportember, hogy miért éppen ezt a terepet nézték ki maguknak. – Tavaly egyébként a Kaukázusban jártunk helikopteres síelésen, és jövőre Kamcsatka vagy Libanon lehet a cél. De visszatérve Indiára: nagy kontraszt, hogy míg a fővárosban, Delhiben plusz 30 fok volt, néhány száz kilométerrel északabbra pedig a mínuszokban sportolhattunk, illetve versenyzetünk.
Merthogy egy versenyen is rajthoz állt Kosztoványi Norbert, aki 7 éves kora óta síel, többszörös magyar bajnok lesiklásban, és 15 évvel ezelőtt európai- és más világversenyeken is képviselte a magyar színeket.
A plakát
- Egy étteremben vettük észre egy síverseny plakátját, és ott tudtunk meg részleteket a maratoni síversenyről – idézte fel az emlékeket Kosztoványi Norbert. – Hamar eldöntöttem, hogy elindulok, és március 1-jén én is ott voltam a rajtra várók között. A pálya elég hosszú volt, 2200 méteres szintkülönbséget dolgoztunk le, nekem 7 perc 50 másodperc alatt sikerült teljesíteni a távot – csak összehasonlításképpen: a Világ-kupa futamokon maximum 2,5 perces időket mennek a versenyzők -, és a végén még 100 métert futnom is kellett lecek nélkül.
Kosztoványi Norbert teljesítményéről annyit: ezzel a legjobbnak bizonyult, vagyis megnyerte Gulmarg Ski Marathon 2008 elnevezésű versenyt, a 85 fős mezőnyben, és miután átvette a győzelemért járó kupát, mehetett interjút adni a helyi tévének.
- Furcsa így utólag belegondolni, hogy ennek a regionális televíziónak a műsorát akár 80 millióan is láthatták, de India a nagy számok országa, a sűrű népessége miatt – mondta a miskolci síelő, aki arra a kérdésre, hogy visszamegy-e jövőre, hogy megvédje címét, a következőket mondta: - Szinte biztosan, és ezúttal a feleségemet is viszem, mert a verseny egyik támogatójának, egy hotelnek a felajánlása révén egy két hetes, 2 személyes vendéglátást is nyertem.


A lavina ellen

Kosztoványi Norbert elhozta szerkesztőségünkbe azt a hátizsákot, illetve megmutatta annak tartalmát, hogy lássuk, milyen eszközöket hord magánál egy eseteges lavina elleni találkozásra készülve. A lavina szonda egy 2,5 méter hosszúra szétnyitható teleszkópos bot, ami a jelezésben segít a hegyimentőknek a bajba jutott keresésében. A két részből összeszerelhető hóásó mellett egy különleges adó-vevőt hordott magánál, ami a társakkal való kapcsolattartásra is szolgál. Ezek mellett a legfontosabb felszerelés az avalung nevet viselő légző készülék, aminek az a titka, hogy a lavinába került síelő kilélegzett levegőjéből a széndioxidot kiszűri, így nem fullad meg a hó fogságába esett ember.
Az árak

És, hogy mibe kerül egy síelés Indiában? Kosztoványi Norbert szerint nem biztos, hogy többe, mint egy közepes árszínvonalú európai síparadicsomban való síelés. Elmondása szerint egy ember egy napi szállásdíja 3-4 ezer forint körüli összegből kijön, a napi háromszori étkezés pedig 1000 forint alatt maradt. A repülőjegy a jelentős tétel, de mint megtudtuk, a retúr jegy 200 ezer forintot nem érte el.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.