Gyalogtúra-verseny a Kárpátokban (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-04-29 - Egyhetes gyalogtúra-versenybe kezd szerdán legalább 300 túrázó, hogy megmérettessenek: ki a legkitartóbb a „hősök ösvényein”.

A nem mindennapi megmérettetésre vállalkozóknak alaposan fel kell kötniük túrabakancsaikat: a szervezők által „Hősök ösvényeinek” elnevezett kétféle nehézségi fokozatú útirány könnyebbik fele is 130 kilométeres, míg a tapasztaltabbaknak 160 kilométert kell legyűrniük a Kárpátok között. Ráadásul a szervezők arról is gondoskodtak, hogy még a könnyebb szakaszokon se legyen leányálom a gyaloglás – több helyütt bonyolult feladatoknak kell eleget tenniük a résztvevőknek.
Ez utóbbiak egyébként a keddi napon gyülekeztek a nagybereznai járási Kosztrinó (Csontos) közelében. A verseny rajtja, amelyen a várakozások szerint legalább háromszázan indulnak el, szerda reggel lesz, s egészen május 6-ig tart. A legkitartóbbaknak ekkorra kell megérkezniük a Sipot-vízesés tövéhez.
Az indulókra nem kis megpróbáltatás vár: május első hete az időjárás tekintetében talán a legszeszélyesebb a Kárpátok hegyei között. Könnyen előfordulhat, hogy míg a túrázók előző este még 20 fok körüli melegben táboroznak le az kiszemelt tisztáson, másnap reggelre már dermesztő hófúvásra ébredhetnek.
Az évente megrendezett kárpátaljai „Hősök ösvényei” túraversenyt Ukrajna legnagyobb ilyen jellegű rendezvényeként tartják számon. P.I.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.