Erdő olcsón eladó (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2012. december 2. - A közel tíz év alatt a ForestPress apróhirdetés rovatában megjelent ajánlatokat nem elemeztem statisztikai módszerekkel, pedig érdemes volna. Ha nem is reprezentatív a minta, de a nagy elemszám elég biztonsággal jelzi a tendenciákat.

Az persze egyetlen iskolás számára sem jelent feladványt, hogy ez idő tájt, ősszel sokasodnak a tűzifa ajánlatok, ősszel-tavasszal pedig a csemetekínálat nő.
Talán az utóbbi időben többen keresnek állást is a ForestPress felületén.
De az alábbi hirdetés, amely a minap jelent meg, újdonságnak számít:
6,07 ha vegyes állományú erdő, nagyrészt bükk, gyertyán, ezen kívül éger, tölgy, erdeifenyő, lucfenyő, 85 év átlagkorú, 1/1 tulajdonú, elsősorban befektetési célra, területtel együtt eladó. A teljes terület 1500 m3 fatömeggel rendelkezik, átlag törzsvastagság 34 cm, magasság 19 m. Az erdő természetvédelmi (Natura 2000) terület, nem véghasználatú az állomány!
Nem lepett meg, már régóta vártam, mondhatni, borítékolni lehetett.
A Natura 2000-ről van szó.
Ez az első hirdető, aki megelégelte az európai jelentőségű védettséget, mint különleges státuszt. Mert hogy ez semmi előnnyel nem jár, de a kerékkötője az erdőgazdálkodásnak, és ami legfőbb, a jövedelemszerzésnek. Pedig idén már közel állnak ezek a Naturával „megvert” tulajdonosok is, hogy – hasonlóan az agrárius sorstársaikhoz – végre hozzájuthassanak a jövedelempótló támogatáshoz. Vagyis ahhoz a pénzhez, amit akkor kaphatnának, ha nem lenne „levédve” a tulajdonuk.
Nem akarom újra meg újra felhánytorgatni a területkijelölés önkényes, törvénytelen módszereit, de ismét felötlik, hogy vajon az északi EU tagállamok miért nem engedték területeik, erdeik ekkora nagy arányát bevonni a Natura 2000-be, mint hazánk döntéshozói?
Talán nem volt véletlen. A jövő a zöld területeké. A jövőben is várhatóan zölden maradó területeké. Amelyek akkor is zölden harsognak majd, amikor tőlünk délre kiég a növényzet, s csak öntözéssel tartható fenn a növénykultúra. A zöld terület tehát hatalmi, stratégiai kérdéssé válik. Mondhatni, már azzá vált.
Az erdőgazdálkodásban akadályozott, frusztrált tulajdonosok pedig egy idő után föladják a küzdelmet, nem tehetik meg, hogy „elsősorban befektetési célra” tartsanak maguknak erdőt.
De a világ tele van pénzzel, pénzes befektetőkkel, akik mindig kaphatóak arra, hogy értékes területeket, erdőket vásároljanak.
Egyre több ilyen hirdetés lát majd napvilágot: Erdő olcsón eladó?
A vételi szándéknyilatkozat már elhangzott…


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.