Az eboltás továbbra is kötelező (Hajdú-Bihari Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március 10. - 2010-ben, március 20-tól május 16-ig tart a kijelölt helyeken történő eboltás szerte a megyében.

HAJDÚ-BIHAR. A három hónapos kort betöltött kutyákat 30 napon belül kötelező beoltatni, és ezt az oltást legkésőbb tíz hónapos korig meg kell ismételni. Az idősebb kutyákat évente egyszer, de az előző oltástól számított 1 éven belül kell ismételten beoltatni. Ezeket az időpontokat akkor is be kell tartani, ha nem az úgynevezett összevezetéses eboltások időszakára esnek.

Áfával együtt
Az összevezetéses oltási időszakban az állatorvosi rendelők többségében a veszettség elleni oltást ugyanazon az áron (3500 forint/eb) végzik, mint a kijelölt helyeken. Az oltási díj tartalmazza az oltóanyag, a bélférgesség elleni kezelés, a sorszámozott kisállat-egészségügyi könyv, a hologram, az oltással összefüggő adminisztráció és egyéb felhasznált anyagok költségét, a munkadíjat és természetesen az áfát is.
Fontos az, hogy a kijelölt helyeken végzett összevezetéses eboltásra, ne vigyenek a tulajdonosok beteg, vagy ivarzó kutyát, a fertőzések és a balesetek megelőzése érdekében.

Meg kell vizsgálni az ebet
Az ebek veszettség elleni védőoltás beadatása, az állatorvosi rendelőkben folyamatosan, egész évben biztosított! Abban az esetben, ha a két oltás közötti különbség akár pár nappal is több mint egy év, és a kutya megharap valakit, a jogszabály szerint oltatlannak, illetve veszettség szempontjából aggályosnak kell tekinteni az ebet. Ilyen esetben a kutyának egészség-vizsgálaton kell átesni, tartósan meg kell jelölni az állatot a tulajdonos költségére, majd két hétre karanténba kerül. Amennyiben a megfigyelés negatív eredménnyel zárul, beadják neki a veszettség elleni oltást a tulajdonos költségére. A védőoltás elmaradásáért felelős tulajdonost, pedig állat-egészségügyi bírság megfizetésére kötelezhetik.

Európai állatútlevél
A veszettség egy vírusos betegség, amely halálos veszélyt jelent állatra és emberre egyaránt. Az oltás beadatása ezért szigorúan szabályozott.
A rendelet szerint a kutyák veszettség elleni védőoltását az állatorvosok 2009. január 1-jétől kezdődően, hitelesen csak két dokumentumban igazolhatják: vagy az európai uniós egységes európai állatútlevélben, vagy egy új, pontosan meghatározott, egységes adattartalmú, sorszámozott oltási könyvben. Ez utóbbit a rendelet kisállat-egészségügyi könyvnek nevezte el.

Hologramos matrica
2009-ben az egy év alatti korosztályú ebeknek már ezekben a dokumentumokban igazolták az állatorvosok a védőoltást, és a továbbiakban is minden védőoltást ezekben kell igazoltatni. 2010. január 1-jétől, a fenti dokumentumok valamelyike minden kutya részére kötelező. Az oltási bizonyítványnak végig kell kísérnie az álját életét, pótlására csak indokolt esetben, és díjazottan van lehetőség. Tehát a veszettség elleni oltás igazolása csak abban az esetben hiteles (érvényes), ha az állatorvos az oltás igazolásához beragasztja az évszámmal ellátott, hologramos, egyedi igazoló matricát is.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.