Csipetnyi nyilvántartás (Napi Gazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március 23. - MEGLÓDULHAT A KUTYABIZTOSÍTÁSOK SZÁMA

Július 1-jétől jogszabály teszi kötelezővé a kutyák mikrochipes megjelölését. Ez a változás Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója szerint új lendületet adhat a hazánkban ez idáig háttérbe szorult, ám külföldön nagy népszerűségnek örvendő kisállat-biztosítás elterjedésének. A mikrochip ugyanis nagymértékben megkönnyíti az állatok azonosítását. Egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához. Az Európai Unióban a kutyák határátlépéséhez az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte is. Számos uniós országban a mikrochipek segítségével vezetnek pontos nyilvántartást az országban élő kutyák számáról és a megjelölés feltétele az állatok biztosíthatóságának is.
Többek között éppen a pontosan vezetett nyilvántartásnak is köszönhető, hogy Nyugat-Európában számos biztosítótársaság szakosodott a kedvtelesből tartott kutyák betegség- és balesetbiztosítására. Ezzel szemben hazánkban a biztosítással rendelkező kutyák száma elenyésző, pedig ez komolyan enyhítheti a fertőzések, balesetek vagy szervi megbetegedések kezelése után kiállított állatorvosi, számlák terheit.
A mikrochip Marosvölgyi szerint lehetővé teszi a kutyák élete során végrehajtott állatorvosi kezelések pontosabb statisztikai nyilvántartását is. A biztosítóknak éppen ilyen adatokra van szükségük ahhoz, hogy egyre alkalmasabb termékeket (és persze alacsonyabb díjakat) tudjanak kínálni a hobbiállattartók számára. A nyilvántartási nehézségek miatt a hazai biztosítók közül ez idáig csak néhány szolgáltató kínálatában érhető el a kisállat-biztosítás. A biztosítás megkötéséhez az AEGONdirekt.hu még nem követeli meg az állat mikrochipes megjelölését, ám a kárkifizetésnek ez már feltétele. A chip beültetése elvégezhető még a káresemény utáni 72. óráig is.
Az Aegon mellett az April-csoport kínál kisállat-biztosítást. Utóbbinál ráadásul a tarifák is megismerhetők (az Aegon esetében csak az adatokat konkrétan közlő gazdik tudhatják meg a díjakat, a honlapon csak annyit közölnek, hogy akár már 990 forintos havi díjért is elérhető a szolgáltatás). Az állatot azonban a biztosítóval szerződött orvosoknál kell gyógyíttatni.

A chip egy rizsszemnyi méretű, szövetbarát üvegből készült, elektronikus állatazonosító eszköz, amelyet egy tűszúrással ültetnek be a kutya bőre alá, rendszerint a nyak bal oldalába. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A chipben nincs semmilyen mozgó eszköz vagy elem, amely meghibásodhatna vagy lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amelybe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat gazdájának adataival együtt rögzítik egy nyilvános adatbázisban. A chipbeültetést az állatorvosok általában 3000- 6000 forint körüli összegért végzik el.

HAVIDÍJAK (FORINT/HÓ)
                                             Alap           Prémium.
Kutya                                  2390             4390
Macska                              2190             3990
Térítés max., ezer Ft/év  300                  500
Kedvezmények: 5% éves fizetés esetén, 15% a második biztosított
kedvenc után és a vakvezető kutyáknak



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.