Kokainistákká válhatnak a méhek (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. dcember 24. - Kokain hatása alatt többet táncolnak, túlzásokba esnek a méhek - derül ki egy ausztrál-amerikai kutatásból, amely megváltoztathatja a rovarok agyáról alkotott eddigi elképzelést.

A felderítőként működő méhek normál esetben akkor in-, dúlnak társaikat táncukkal figyelmeztetni a fellelt táplálékra, ha megfelelő mennyiségű és minőségű nektárt vagy pollent találtak. Ekkor a kaptárban lej tett táncukkal instruálják a többieket, milyen irányban, mekkora távolságban találják a táplálékforrást. Kokain hatása alatt azonban az élelem minőségétől és a kaptár közösségének aktuális állapotától is független táncot lejtenek a hírnökök -közli a Journal of Experimental Biology című szakfolyóirat e héten megjelenő számában Gene ^Robinson, az Illinois Egyetem munkatársa és csoportja.
A megfigyelés jelentőségét az adja, hogy a korábbitól eltérő megvilágításba helyezi a méhek agyműködését. E rovaroknál is működik az emberéhez hasonló jutalmazó rendszer, a kísérletből pedig az derült ki, hogy ezt a kokain jelentősen befolyásolja. Azok a felderítő méhek, amelyekre kokainoldatot cseppentettek, mind a felkínált cukor-, mind a pollenforrást   messze  túlbecsülték - olvasható az Eurek Alert című amerikai tudományos portálon.
A kokain már kis mennyiségben is stimulálja az emberi agy jutalmazó rendszerét, nagyobb adagja halálos lehet. Ha a méhek agya az emberéhez hasonlóan reagál az erős függőséget okozó kábítószerre, akkor a jövőben a kutatók számára megfelelő modellállatok lehetnek e hatások vizsgálatában.    



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.