Júniusban folytatódhat a méhészper (Tolnai Népújság )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. április 30. -  MÉREG Az ügyvéd is alátámasztotta: nem a bíróság tehet róla, hogy hosszadalmas a kártérítési ügy

A tervek szerint júniusra várható az úgynevezett méhészperben újabb tárgyalás. A Németkér környéki méhészek türelmetlenül várják a kártérítési ügy eredményét.
Országos demonstrációra készülnek a méhészek. Ezzel a hírrel keresték fel szerkesztőségünket azok, akik a 2006 júniusában történt permetezés következtében elveszítették a megélhetésüket. Azt mondták, azért' van szükség erre a lépésre, mert : úgy érzik, semmi nem történt január óta, amikor a Tolna Megyei Bíróság épülete előtt a lassú ügyintézés miatt tiltakoztak.
Dr. Rodek Margitot, a húsz Németkér környéki károsult méhész ügyvédjét meglepte a tervezett országos demonstráció híre. Mint mondta, az elmúlt közel négy hónapban folyamatosan tájékoztatta az ügyfeleit a legújabb fejleményekről. Tárgyalás valóban nem volt, de folyamatosan foglalkozott a méhész-üggyel a megyei bíróság. A korábbi szakértő halála miatt új szakvélemény készült, ráadásul éppen a méhészek kérése miatt, akik kiterjesztették a keresetet a Sánchegy Szőlő Kft. mellett két újabb magánszemélyre is. Amit eddig kértek a bíróságtól, azt a bíró rövid időn belül elrendelte.   
- Egy szavunk sem lehet a bíróra, a bizonyítás a méhészeket terheli, emiatt nagyon fontos az alapos, mindenre kiterjedő szakértői vélemény - mondta az ügyvédnő. - Már az elején megmondtam, hogy hosszadalmas perre kell számítani, van ezen a területen gyakorlatom. Van olyan méhészperes ügyem egy másik megyében, mely 2001 óta tart, és nem a bíróság tehet róla, hogy így elhúzódott.
Végig kell csinálni, a törvényt be kell tartani - nyilatkozta lapunknak dr. Rodek Margit.
Dr. Csullag lózsefné, a Torna Megyei Bíróság elnökhelyettese elmondta, február 16-án elkészült a szakértői vélemény, és már másnap továbbították a méhészek jogi képviselőjének. Március 9-én a felperesek, vagyis a méhészek két újabb magánszemélyre kiterjesztették a keresetüket, egyben indítványozták a szakértői vélemény kiegészítését. Március 16-án a Sánchegy Szőlő Kft. részletesen reagált nyilatkozatban a szakértői véleményre, és ők is kiegészítést indítványoztak. Március 24-én a bíróság felhívta a szakértőket, hogy az indítványoknak megfelelően egészítsék ki a szakvéleményüket. Április 22-én a szakértők határidőhosszabbítást kértek a feltorlódott munkáik miatt. A bíróság május 30-ig adott újabb határidőt nekik.
- Itt tartunk most, várhatóan júniusban folytatódik a tárgyalás, és a felek nyilatkozataitól függően első fokon akár ítélet is születhet még a nyár elején - mondta dr. Csullag Józsefné. Hozzátette, az említett adatokból is látszik, hogy az ügyön a bíróság folyamatosan dolgozik. Kártérítési perről van szó, a bíróság a felek indítványait mérlegelve dönt majd. Nemcsak a felperesek élhetnek e lehetőséggel, a perbeli jogok és kötelezettségek egyformán illetik meg az alpereseket is. Mauthner Ilona

A károsultak félnek, hogy nem kapnak kártérítést
AZ ÉRINTETT méhészek attól tartanak, mire ítélet születik, a vétkesek eltüntetik a vagyonukat, így egyetlen fillér kártérítést sem fog senki fizetni. Ferenczi Mihály és családja azon érintettek egyike, akinek mind a kétszáz kaptárnyi méhe elpusztult a mérgezést követően. - A méz értékesítéséből élt eddig a család, ötmillió forintos a kárunk, a huzavonába szinte belerokkantam - mondta a családfő. - Akácvirágzás előtt állunk, és a szívem szakad meg, hogy egy, felelőtlen permetezéssel tönkretettek bennünket Megpróbáltunk talpra állni, de hitelt nem merünk felvenni - tette hozzá Ferenczi Mihály.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.