Akácvirágzás és méz (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. május 14. - Térségi körkép (kor) - Hetekkel előbbre jár a természet, és ez súlyos gondokat okoz az agráriumban. Megszenvedik a korai nyarat a méhészetek is. Mire munkába állnának, elvirágzik az akác.

Virágba borult akácerdők, májusi nyár a természetben. A csaknem kánikula jól jött a napimádóknak, ám nehéz helyzet elé állítja a mezőgazdaságot. Ezen belül is a méhészeteket. Akácerdők sorakoznak Sorokpolány határában, s ami feltűnik, az a szokatlan csend. Akácvirágzás idején nagy rajokban szorgoskodnak a méhek, most viszont nem látni őket.
„Előbbre jár a természet úgy két héttel, s ez nekem nagy veszteséget jelent", fogalmaz egy szombathelyi férfi.  „Május 20. után szoktam kitelepíteni a családokat, de most előbb virágzik az akác, így mire kijönnek a méhek, már lefut az egész. Amúgy is sok a bajunk. Alacsonyak a felvásárlási árak, a magyar mézet feljavítóként forgalmazzák több uniós országban, szűkül a piac", kesereg a nyugdíjas méhész. Aki a mostani időszakot etetéssel próbálja túlélni.
Fehér Tamás celldömölki méhész szerint a márciusi hűvös idő téli fürtökbe űzte a méheket, a hirtelen jött áprilisi felmelegedés sem tett jót. „A pete lerakásától számolva 21 nap kell, míg kikelnek a méhecskék, aztán újabb húsz nap, hogy megerősödjenek és dolgozzanak. Ez ugye félszáz nap, és mi még nem tartunk itt. Bár már rengeteg méh mozog a kaptárakban, jobbára csak belső munkákat végeznek. Nevelnek, takarítanak, tisztálkodnak, de még nem gyűjtenek. A méh születése pillanatától elmúlásáig mindig dolgozik. Várakozunk, talán még el lehet csípni némi akácot, repcét." A szárazság miatt lecsökkent a nektárképződés, a méhek ezért sem repülnek. „Most az a teendő, hogy kivárjuk a jó időt. Egy hét múlva talán hadrendbe állhatnak a megerősödött családok", halljuk.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.